В момента българската граница изглежда много по-добре от момента, в който я намерих, заяви служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев при изслушването му в парламента относно предприетите мерки по охрана на границата и справянето с потока от нелегални имигранти.

Той посочи, че мигрантският натиск тази година е в пъти по-висок, а предотвратените опити за проникване на границата през тази година до 9 ноември 2022 г. са на 143 477 лица. За цялата 2021 г. са 40 хиляди, посочи министърът за сравнение.

"При целия този огромен натиск българската полиция се справя много добре с него, но, за съжаление, нашите гранични полицаи пазят с телата и плащат с телата си цената на това, че границата не е добре технически обезпечена", коментира Демерджиев.

Той посочи, че са предприели всички мерки, така че техниката да помага на граничните полицаи и да ги пази, "така че не те да станат мишени и прегради с телата си".

Демерджиев посочи, че осъзнавайки сериозността на проблема, първото нещо, което е направил като министър, е да посети границата и то точно в района на Елхово. Той посочи, че този акт не е бил случаен, а е оценен рискът от завишения мигрантския поток. Тенденцията, за съжаление, ще бъде към увеличаване на този поток - непрестанен, вместо намаляване и отпадане на натиска, коментира вътрешният министър. Той посочи, че са направили анализ на необходимите мерки по границата и се е оказало, че те са много. 

Като един от проблемите Иван Демерджиев посочи намаления щат на "Гранична полиция" - за последните десет години с около 1300 човека. По думите му, това води до извънреден труд от други структури на МВР и включване на военнослужещи в охраната на границата, но тези хора, които идват, не познават проблемите на границата както граничните полицаи, не познават района, ползват други тактики, обучени са по друг начин. Много по-рано в годините е трябвало да бъде оценен този проблем и да бъде попълнен щатът на "Гранична полиция", коментира служебният министър. Той посочи, че са предложили увеличаване на щата с 1260 човека.

Констатира се липса на автомобили, каза още Иван Демерджиев и добави, че са стартирали обществени поръчки. Той обърна внимание, че част от наличните автомобили са абсолютно непригодни да обслужват района покрай границата, който е изключително тежък. Демерджиев отбеляза също, че пътищата в 30-километровата зона са в ужасно състояние. Това наложи да поддържаме работилница на място в Елхово, в която да се отремонтират автомобилите, които се чупеха и се чупят, добави вътрешният министър. Той посочи, че са предприели и ремонт на тези пътища. Вече са ремонтирани 43 км в района на отговорност на ГПУ "Резово", 11 км в района на ГПУ "Малко Търново", 6 км в района на ГПУ "Елхово". В момента се извършват ремонти на ГПУ "Средец" и ГПУ "Свиленград", допълни Демерджиев.

Служебният вътрешен министър посочи и липсата на техническо обезпечаване. Където има добро техническо обезпечаване зад оградата, с шест пъти по-малко жива сила се постига по-добър ефект при опазването на границата, коментира той.

"От около 250 км оградно съоръжение на около 150 има допълнително техническо обезпечаване", уточни Демерджиев.

Той посочи, че са предприели действия за осигуряване на такова обезпечаване, поискали са помощ от Европейската комисия и такава им е отпусната в спешен порядък - за текуща поддръжка на автомобилна техника, на хеликоптери, на сензори и осигуряване на гориво. Сумите ще постъпят в началото на идната година, информира той.

Министър Демерджиев посочи още, че са изградени контролно-пропускателни пунктове след 30-километровата зона, така че да не бъде допускана миграция във вътрешността на страната. Той отбеляза, че всички налични дронове, които е имало в полицията и армията, са били мобилизирани и включени поетапно в охраната на границата.

"Включването на дронове на нас ни помага в две посоки - от една страна, да следим движението на незаконно проникнали мигранти, от друга - да следим действията на нашите гранични полицаи", коментира вътрешният министър. "Включихме и много често използваме хеликоптерите на "Гранична полиция", обезпечили сме ги с гориво, с необходимите екипажи и резервни части", допълни той.

Изслушването на вътрешния министър беше поискано от "БСП за България". Кристиан Вигенин от левицата посочи, че това изслушване назрява отдавна, а трагичният инцидент с българския полицай на границата го е ускорило.

"Не го поискахме това изслушване, за да Ви искаме оставката, може и това да се случи, разбира се, в разговора, но вярваме, че има смисъл да навлезем малко по-сериозно по отношение на проблемите, свързани с охраната на българската граница и справянето с потока от нелегални имигранти", коментира той.

На въпрос относно борбата с трафика с нелегалната миграция, Демерджиев посочи, че тя може да бъде провеждана по два начина. След трагичния инцидент в Бургас проведохме над 200 полицейски акции, образувани са над 100 производства само там в региона, посочи Демерджиев. По думите му са разбити десетки такива групи и са задържани близо 100 лица, участващи в такива групи.

"Ние разклатихме мрежата на този нелегален трафик в България изключително сериозно", посочи Демерджиев.

Според него за максимална ефективност е необходимо такива действия да се проведат и на територията на съседни държави.

Демерджиев отбеляза нуждата от законодателни изменения. Оказа се, че този трафик е доста леко наказуем, което доведе до това множество лица от цяла Европа да се включват и да участват в този трафик, допълни министърът.

"При над 3000 производства за трафик, малко над 100 от тях има ефективни присъди", заяви Демерджиев. "Ние трябва да предложим законодателно решение чрез повишаване на наказанията за този ред деяния и криминализиране на този род деяния, което не е направено", каза още министърът.

Той уточни, че са създали работна група в МВР и вярва, че ще могат да внесат законопроект. Силно се надявам, че този законопроект ще бъде разгледан приоритетно от Народното събрание, както щатните бройки, добави Демерджиев.

По повод на инцидента в Елхово, министърът каза, че не може едно такова грозно криминално деяние да бъде повод за спекулации. Дадох отчет какви действия съм извършил, но е трябвало много назад във времето да бъдат извършени множество такива, каза Демерджиев и настоя да бъде обезпечена жизнеспособна гранична полиция с необходимия щат. По думите му това ще стане, когато се отпусне необходимия ресурс от Народното събрание.

От изключителна важност е да се обезпечи с осветление преградното съоръжение на българо-турската граница, за да не бъдат нашите граничари слепи мишени, каза още Демерджиев.

Той обясни, че на много места се ползват агрегати за доставяне на ток, които произвеждат шум. По думите му с използването на тези агрегати граничарите също стават мишени.

"Има действия, които не са толкова големи по обем, които трябва да бъдат извършени, за да може да им обезпечим навсякъде възможност да ползват електрическа енергия, да не ползват тези шумни агрегати, да имат видимост към граничното съоръжение, за да виждат какво се случва там", посочи вътрешният министър.

По думите му се работи и по трите направления за обезпечаване на граничните полицаи с техника, като обществените поръчки са на различни етапи.

Министърът каза, че районът на Малко Търново е най-тежкият район, тъй като е пресечен и много труден за опазване, много труден за действие, дори при наличие на техника и за съжаление точно този район, не бил технически обезпечен. Работим по обществената поръчка за автомобилите, като целта е да се намери максимално здрав и функционален автомобил, пригоден за граничните условия. Работим и за снабдяването с осветление на цялото съоръжение от 250 км., заяви Демерджиев.

Министърът отчете, че е заварил още първия ден много лоша комуникационна връзка. Той увери, че са положили усилия системата да се подобри и дори в момента има екип на място, който работи по тези проблеми. Относно използването на камери, сензори и фотокапани, министърът каза, че те са разположени на около 154 км. от общо 250 км. преградно съоръжение. По думите му в някои участъци основно се ползват камери, другаде основно - сензори за шум.

Демерджиев обясни, че въпросните сензори за шум са много чувствителни и заради тях се наблюдават грешни сигнали, а това водело до ангажиране излишно на ресурс. Демерджиев заяви, че в нито един от въпросните участъци не може да се каже, че се ползва възможно най-съвременната техника. По отношение на тези части от системата, за които гаранционният срок е изтекъл, той уточни, че текат процедури, сключват се договори за тяхното поддържане и след гаранционния период. Когато една техника започне да остарява, много трудно могат да се намерят резервни части, каза Демерджиев.

Ние преценихме, след този инцидент и на база на ескалацията на ситуацията, че сме длъжни да ги обезпечим с такова оръжие, длъжни сме да ги обучим, Академията предложи как да стане това, така че в изключително спешен порядък ще проведем обучение и ще ги снаряжим до един с "дълго оръжие", каза Демерджиев.  Той уточни, е в случая с инцидента на българо-турската граница и убития граничен полицай, няма отношение нито бронежилетката, нито дългото оръжие, тъй като той е покосен с един изстрел, а изстрелът е в главата.

Министърът посочи, че граничните полицаи имат бронежилетки в автомобилите, но те тежали 12 килограма. При тази дълга смяна, която граничарите полицаи имат, при тази динамика в тяхната работа, абсолютно невъзможно е да издържат с 12 килограмова жилетка, обясни Демерджиев.

Имат и прибори за нощно виждане във всеки патрул, там където има автомобил - част от тези прибори са морално остарели и не им дават възможност да гледат адекватно, обясни той. Предприели сме действия по отношение на снабдяване с нови, водили сме се от практиката на Фронтекс, които ползват модерни уреди, но и в тази сфера важат правилата на обществените поръчки, добави служебният министър на вътрешните работи.