Русия не вижда проблем в присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО. Това е новата опорка на руския диктатор Владимир Путин, след месеци заплахи от руска страна срещу скандинавските държави, повдигнали въпроса за членството си в Алианса след инвазията на Украйна.

Двете държави официално бяха поканени да се присъединят към НАТО вчера, най-голямото разширение на Алианса през последните 30 години, предизвикано именно от агресията на руския диктатор.

"С Швеция и Финландия нямаме проблеми, каквито имаме с Украйна. Нямаме териториални спорове, няма нищо, което да ни безпокои. Ако Финландия и Швеция искат, да се присъединят. Това е тяхна работа, да членуват където искат", коментира Путин в Туркменистан.

Разбира се, Путин не пропусна да обвини "Запада" в имперски амбиции и че употребява Украйна за защита на собствените си интереси.

"Водещите страни в НАТО искат да затвърдят хегемонията и имперските си амбиции. Северноатлантическият алианс, и преди всичко САЩ, отдавна имат необходимост от външен враг, около който биха могли да обединят съюзниците си", твърди руският президент. "Иран не беше подходящ за тази цел. Дадохме им този шанс - да съберат всички край себе си."

Путин не пропусна да отвърне на закачките на световните лидери на срещата на Г7 в Германия. Там Борис Джонсън (Великобритания) шеговито пита дали трябва да свалят саката си, за да покажат "плочки", а Джъстин Трюдо (Канада) отбеляза, че всеки може да направи една демонстративна езда, голи до кръста, визирайки познатата фотосесия на диктатора от преди 13 години.

"Не знам дали те искаха да се съблекат до кръста или по-надолу, но при всички положения гледката би била отблъскваща", казва Путин с насмешка.