Какво е общото между Джо Байдън, Борис Джонсън, Олаф Шолц, Еманюел Макрон и Марио Драги?

Всички те са нелегитимни лидери на своите държави, тъй като са избрани по несправедлив начин. За разлика от Владимир Путин, който е спечелил "честни" и "прозрачни" избори в Русия.

Това обяви руският водещ и прокремълски пропагандист Владимир Соловьов по време на монолог в предаването си по държвната телевизия "Россия 1".

Повод за обвиненията му е изявеното намерение на държавите от НАТО да обявят Русия за "най-значителната и пряка заплаха" за сигурността заради нападението на Украйна.

"Така че когато НАТО се събере, за да ни каже, че ние сме врагът. Не. Вие сте врагът. Вие сте врагът. Хора, които не представляват интересите на своите народи. Вие, които сте избрани незнайно от кого и незнайно как", обяви водещият.

След това започна да изброява имената на западни лидери, без да представя доказателства относно изборните измами, с каквито предполагаемо не разполага.

"Байдън, в чието избиране не вярват половината американци, включително и Тръмп. Джонсън, който е избран по толкова странна система, че не е ясно кой точно го е избрал. Шолц - назначен отникъде. Само Макрон спечели горе-долу чесни избори, но само защото всичко бе нагласено така, че да излезе срещу единствения противник, когото може да победи".

После Соловьов непонятно защо се насочи към страна, която дори не е членка на НАТО. И то без да я критикува.

"Япония, там си имат своя система за избиране на лидер. Там е ясно" (Япания е демокрация, премиерът се избира като българския - от парламента - б.р.)

Водещият стабилизира курса си против НАТО с кратка забележка по адрес на италианския премиер Марио Драги.  

"Драги, който е номиниран неясно от кого и как".

В края на монолога си Соловьов сравни нелегитимните по думите му лидери с народния избраник на Русия - Владимир Путин.

"Кой въобще ви даде право да говорите от името на вашите народи? А нашият президент бе избран от народа. На преки, ясни, прозрачни и честни избори", подчерта той.