Външният министър в оставка Теодора Генчовска е уволнила дългогодишният шеф на дирекция "Държавен протокол" Боряна Симеонова. Това става ясно от нейно писмо до вече бившите й колеги.

Днес по обяд обаче стана ясно, че Генчовска е върнала Симеонова на работа.

От писмото се разбира, че между нея и политическото ръководство е имало сериозни различия, а самото уволнение не е било извършено особено коректно.

Симеонова разказва и за отменена церемония за награждаване на пенсионирани служители за Деня на дипломатическата служба, което според нея се случва за пръв път.

Липсва диалог и директен контакт с министър Генчовска, отбелязва шефката на протокола.

Симеонова е директор на тази дирекция от времето на правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургоотски. Сергей Станишев и Бойко Борисов.

Ето пълното й писмо:

Уважаеми колеги,

Бих искала да ви уведомя, че от утре вече няма да заемам поста директор на дирекция „Държавен протокол“ в МВнР. Благодаря на колегите и Постоянния секретар, които ме уведомиха за вече свършения факт и взетото миналата седмица решение от министъра в оставка г-жа Генчовска. Този жест ми даде два дни, за да подредя служебните и личните си дела. Съжалявам, че никой от политическото ръководство на министерството /с изключение на зам.министър Ирена Димитрова/ не ме уведоми лично за това решение, въпреки че през уикенда и в понеделник ми бяха давани задачи, които изпълнявах междувременно.

Краткото време, с което разполагам да освободя поста /до утре/ не ми дава желаната възможност да си взема подобаващо довиждане с всички вас, но очевидно това е и актуалния стил за раздяла – с пенсионираните колеги, с последния министър и заместник министри… Въпрос на възпитание и ценностна система! Тук бих искала да споделя с вас, че последната докладна, която бях внесла в кабинета на министъра за организиране на Деня на дипломатическата служба, с включено в нея предложение да бъдат поканени и пенсионираните служители и бъде организирана церемония за тяхното награждаване, ни бе върната от кабинета с устен отговор да не се организира нищо… Такъв е и отговора на задавания от началото на годината въпрос за организиране на посланическа конференция.

В този смисъл, си тръгвам с известно облекчение, защото не бих искала да бера срама, че за първи път няма да отбележим тържествено професионалния празник на българската дипломация. Има конкретна причина за снетото доверие към мен от страна на ръководството и така е редно – да се разделим, когато липсва диалог, има различие в стила и професионалните критерии и най-вече, когато липсва химия със секретарката в кабинета, от която получавах ценни професионални указания, без възможност за директен контакт с министъра.

Скъпи колеги, с безкрайна благодарност и респект към всички вас, професионалният ви опит и служба към държавата! За мен бе чест и удоволствие да съм част от професионалния екип на МВнР. Към колегите от дирекция „Държавен протокол“ се обръщам с поклон и благодарност, с апел и молба – службата в Държавния протокол не е слугинаж, а мисия и дълг, който трябва да се носи с достойнство!

Боряна Симеонова

Директор на Дирекция „Държавен протокол“ до 29.06.2022 г