Украинският президент Володимир Зеленски обяви снощи, че слага край на дипломатическите отношения със Сирия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Вече няма да има отношения между Украйна и Сирия", заяви Зеленски във видео в Телеграм, твърдейки, че "натискът на санкциите" срещу Дамаск, съюзник на Русия, "ще стане още по-голям". "Това е незначителна история", отбеляза с пренебрежение той, предпочитайки да акцентира върху подписването в Брюксел на споразумение за режим на "безвизов превоз" на товари от Украйна в Европейския съюз.

Вчера Сирия обяви, че признава т.нар. Донецка и Луганска народни републики в Източна Украйна за независими и с това стана първата държава след Русия, която го направи.

Това не е първият случай, в който Сирия изразява подкрепата си за територии, признати от Русия за независими. През 2018 г. Дамаск призна независимостта на сепаратистките райони Абхазия и Южна Осетия в Грузия.

Сирия и Русия са съюзници от десетилетия, но връзките им станаха значително по-тесни при сирийския конфликт и военната намеса на Москва от 2015 г. в подкрепа на режима на Башар Асад.