Премиeрът в оставка Кирил Петков дойде в стаята на ПГ на "БСП за България" в Народното събрание и разговаря с депутатите от левицата. На срещата бе и председателят на БСП, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова.

След срещата Нинова заяви, че позицията на БСП остава непроменена и тя ще преговаря за нов кабинет, ако Петков не е номинация за премиер. И допълни, че това е решение на "Продължаваме промяната".

По-рано Нинова каза, че снощи Кирил Петков е поискал среща с БСП.

Вчера Корнелия Нинова обяви, че БСП спира преговорите с "Продължаваме Промяната" (ПП) за правителство, след експулсирането на 70 руски дипломати от страната.

Тя посочи, че от БСП ще се върнат на масата за преговорите само, ако от ПП предложат друг кандидат за премиер.

"Диалогът продължава", заяви Петков след срещата.

Темата на разговора е била експулсирането на 70 руски дипломати от България. 

"Няма еднолично решение. Влязохме в детайли за всички стъпки, които бяха предприети от всички институции", каза Петков.

Той потвърди, че по тази тема се работи още от март и има няколко доклада от различни служби за сигурност.

"Това даде чувство на нашите партньори от БСП, че цялата институционална машина е работила по този въпрос от дълго време. Единствената грешка, която аз може би допуснах, е комуникационното представяне на събитията", допълни премиерът. 

И допълни:

"Според мен няма правителство, при такава информация, което да вземе друго решение. Дотук е имало неща, които са изглеждали непреодолими, но някак си сме успявали да ги преодолеем. Не трябва да изместваме най-важния фокус, а той е икономическото състояние и антикорупционната тема. Цялото внимание на обществеността се фокусира върху седемдесетте служители от руското посолство и изведнъж темите, които наистина са важни за България, отиват на заден план". 

От своя страна Нинова заяви:

"Ще се върнем на масата на преговорите, когато от "Продължаваме промяната" предложат друг кандидат за премиер. Г-н Петков запозна парламентарната ни група с цения процес на взимане на решението за изгонването на руските дипломати - кога е започнало, в какви формати. Това не променя позицията ни от вчера".