БСП ще преговаря с "Продължаваме промяната" само ако Кирил Петков не е кандидат за премиер.

Това заяви днес в извънреден брифинг лидерката на партията Корнелия Нинова. Поводът е изгонването на 70 руски дипломати и служители на посолството на Москва вчера.

От левицата настояват и за изслушване на шефа на ДАНС, както и за свикване на КСНС.

Нинова обясни, че решението за изгонването на дипломатите е било взето еднолично от Петков и това не се случвало за първи път. Тя допълни, че досега от БСП са проявявали търпение - в името на това да има правителство и да бъде премахнат стария модел на управление.

"Това е на прага на скъсване на дипломатическите отношения. За нас това е абсолютно неприемливо - и по начина, по който е взето решението, и по съдържанието. Това решение е взето абсолютно еднолично от премиера Кирил Петков", заяви Нинова.

Тя обясни, че "от много години БСП се бори за правова държава" - затова партията ще иска заседание на парламента, но закрито, за да се изслуша ръководителя на ДАНС и негов доклад за шпионаж, касаещ националната сигурност.

Нинова поиска и от Румен Радев да свика Консултативния съвет по националния сигурност (КСНС), като обясни, че не може той да няма такъв доклад. 

"Сега имаме нова информация. Започнахме преговорите още снощи. Сега трябва да преосмисим позициите. Ще направим всичко възможно да излъчим правителство в този мандат", лаконичен бе председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров в коментар непосредствено след изявлението на Нинова.

На въпрос за възможността Петков да не е кандидат за премиер, Гюров отвърна, че засега не били обсъждали персонален състав на кабинет. Макар и от ПП многократно да заявяваха публично, че пак ще настояват това да е настоящият.

"Не просто отиваме към избори, а към още един парламент, който ще бъде ялов. Емоции разбирам, но да се върнем към преговорите".

Това коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Според него всички теми трябва да бъдат на масата. По отношение на изгонените руски дипломати и служители Иванов заяви, че става дума за принципа на пропорционалност, залегнал във Виенската конвенция.

"Русия до момента имаше над 118 души, България има под 10 души. Очевидно става дума за драстичниа диспропорция", каза Иванов, уточнявайки, че руските дипломати са били поне 30.

"Трябва да обсъдим всички възможни варианти. Не очаквайте да давам препоръки, все някой трябва да остане част от намирането на решения, не на създаването на проблеми".

Така Иванов отговори на въпрос дали е възможно Петков да не е премиер. Той допълни, че за да има евроатлантическа коалиция една от основните ценности е борбата с корупцията и върховенството на закона, а това минава през въпроса за реформиране на прокуратурата.

"Днешното изявление на БСП нищо не е променило, трябва да продължим да търсим възможност да се управлява", каза още Иванов.

Тошко Йорданов ("Има такъв народ") заяви, че Петков демонстрира "отвратителен диктаторски манталитет"

"Защо да няма преговори, кога сме казали това? Ето Кирил Петков го няма. Сега и Асен Василев е хубаво да не бъде в следващия кабинет и защо да не има правителство", коментира Йорданов.

А колегата му Станислав Балабанов допълни лаконично:

"Ние нали ви казахме?"

Малко по-късно от левицата добавиха към искането си за ислушване на шефа на ДАНС, за изслушване да бъде повикан и Петков. Това стана повод за скандал в пленарната зала - насред гледането на бюджета, тъй като и.д. председателят на парламента Мирослав Иванов упорстваше първо да мине точката с актуализацията.