Проф. Асена Сербезова съди прокуратурата за 70 000 лв., заради парадоксалното обвинение - че е всявала паника, подавайки "неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога".

Инкриминирани бяха две нейни публични интервюта пред БНТ и БНР - в зората на COVID пандемията, в които тя предупреждаваше, че има опасност от недостиг на някои лекарства (между другото, същото по това време казва еврокомисарят по здравеопазването, но до него прокуратурата не стигна, б.а.).

Новината за делото съобщи днес "Сега". Пред Клуб Z адвокат Марин Пандов, който представлява сегашната здравна министърка и бивша (тогава) председателка на Българския фармацевтичен съюз, поясни, че делата всъщност са две.

Предисторията

Всъщност прокуратурата - след като повдигна ефектен шум около обвинението, после внесе обвинителен акт, който съдът върна - защото не се разбира... Дори не бе уточнен броят на "престъпните деяния". После пак прокуратурата го внесе повторно, а после поиска за Сербезова освобождаване от наказателна отговорност и административно наказание. 

Подсъдимата, естествено, не се съгласи и още първоинстанционният Софийски районен съд я оправда напълно. Дотогава на някои от заседанията обвинители пък въобще пък не се явяваха.

В крайна сметка прокуратурата изобщо отказа да я обвинява.

Оправдателната присъда влезе в сила.

Две дела, един "герой" - прокуратурата

Днес адвокат Пандов припомни, че в Софийския районен съд вече тече дело, заведено от Сербезова по Закона за защита от дискриминация. Целта на това дело е да се установи, че уважаваната фармацевтка е била обект на дискриминационно отношение.

Освен че по времето на COVID пандемията изобилства от други такива изказвания (но без да бъдат обвинени авторите им от прокуратурата), христоматиен е примерът с Бойко Борисов. 

Лидерът (вече само) на ГЕРБ по онова време заяви, че в България се прилагат ваксини на "Пфайзер" с изтекъл срок на годност. Малко абсурдно - го опроверга дори отколешният му здравен министър Костадин Ангелов.

Въпреки това обаче държавното обвинение прие, че Борисов бил повдигнал дискусия по значим проблем... И отказа да образува досъдебно производство. Затова целта на делото по ЗЗД е само да установи, че Сербезова е дискриминирана от държавното обвинение - това дело няма парично изражение.

Другият иск обаче е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) и проф. Сербезова претендира 70 000 лв. обезщетение от Прокуратурата на Република България, представлявана от Иван Гешев - поименно.

От обвинението и последвалите събития (например "деянието" на Сербезова бе наречено от пресцентъра на прокуратурата, че е с "висока степен на обществена опасност", б.а.) следват неимуществени вреди за нея.

Според исковата молба професорката е била подложена на стрес, продължителни притеснения и унижение, влошило се е общото й здравословно състояние, сериозно са накърнени личният и професионален авторитет.

Освен това днес пред Клуб Z адвокат Пандов специално посочи и друг абсурд - че при прокурорско обвинение задължително ти правят и криминалистическа регистрация по МВР - факт, за който България системно бива осъждана. Няма причини сега да се очаква друг развой на събитията... 

Молбата на проф. Асена Сербезова е внесена през юни, очаква се старт на делото.