Президентът Румен Радев продължава да бърза. Той ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната" утре, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков"2. Днес президентът все още е в Мадрид на среща на върха на НАТО.

„На 1 юли, в 17:00 часа на „Дондуков” 2 държавният глава Румен Радев ще връчи мандат на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 47-ото Народно събрание - тази на „Продължаваме Промяната”, за съставяне на правителство в рамките на сегашния парламент, съобщават от президенството. 

След като получат папката с мандата, от ПП имат седемдневен срок, за да излъчат проектокабинет. В случай, че не успеят и не бъде одобрен, конституционната процедура предвижда следващият мандат да отиде при коалицията на ГЕРБ-СДС - като втора по численост партия в парламента. Оттам вече заявиха, че ще го върнат веднага обратно.

Президентът ще връчи третия мандат на партия по негова преценка.

Радев бърза с конституционните процедури - той насрочи консултации с политическите сили в понеделник, броени часове след като Кирил Петков депозира оставката на правителството си. Консултации с ПП и с БСП така и не се състояха, след като двете партии не се появиха в дадените им часове с аргумент, че са заети в НС заради бюджета, а Радев отказа да разговаря с тях в друг ден.