Президентът Румен Радев отвърна на удара - няма да има нови дати за консултации с най-голямата парламентарна сила "Продължаваме промяната" и с БСП. Двете формации вчера пропуснаха "часовете си" на "Дондуков"2 с обяснението, че по това време в бюджетната комисия на НС се гледа актуализацията на бюджета и е важно те да са там, а не в президенството. Това беше тълкувано и като знак на декларирано отношение към Радев, който през последните дни размени поредица от остри реплики и с премиера в оставка Кирил Петков, и с лидерката на БСП Корнелия Нинова.

"Благодаря на медиите, че проследихте консултациите", каза президентът във встъпителните си думи при срещата си с най-малката парламентарна група - "Възраждане".

След което добави, че с този разговор приключва поредицата от консултации.  С това даде да се разбере, че нови дати за ПП и БСП след връщането му от Мадрид, където ще бъде до петък на среща на върха на НАТО, няма да има. 

Иначе началото на консултациите за съставяне на правителство с представителите на "Възраждане" протекоха без изненади. От партията на Костадин Костадинов декларираха добре известното си желание да има възможно най-скоро предсрочни избори. Както и че, ако получат третия мандат от президента (възможно, но не съвсем реалистично-бел.ред ), веднага ще го върнат.

Радев насрочи консултациите вчера броени часове, след като Кирил Петков депозира оставката на правителството си. Вероятно няма да се бави и с връчването на първия мандат, като така оставя по-малко време на ПП за преговори за намиране на евентуална подкрепа за това кабинет в рамките на този парламент. По-рано днес от "Продължаваме промяната" обявиха, че започват тази вечер разговори с ДБ, БСП и независими депутати.

ПП: Диалог с президента явно няма. Поканата не е призовка

"Когато говорим за консултации, говорим за диалог, такъв диалог с президента явно няма", коментира неосъществените консултации депутатът от ПП Милен Матеев, който е и председател на Комисията по конституционни и правни въпроси в Народното събрание. 

За мен това е едностранно тълкуване на Конституцията от страна на президента, тъй като чл. 99 ал. 1 от нея изрично казва, че мандатът се връчва след провеждане на консултации с парламентарно представените групи, посочи Матеев.

Той добави, че определените часове и дни от президента не са разписани в Конституцията и могат да се проведат в ден и час, удобен за всяка една парламентарна група. В същото време ние сме дали своите аргументи защо не се явихме вчера и поискахме разумна отсрочка, припомни депутатът.

По думите му няма разминаване между Румен Радев и ПП.

"Поканата беше за вчера с определен час, това не е призовка, на която трябва да се явим", отбеляза още Матеев.

"Ние сме отговорили, изтъкнали сме важни аргументи като приемането на бюджета", подчерта той. По думите му, за да отиде представител на ПП на консултации, трябва да вземе първо решението на Националния съвет, който снощи е проведен, както и след разговор с останалите партии в коалицията, за да има смисъл от консултациите. Иначе, според него, те са безсмислени. Както се видя, всъщност, са една формалност, поне на мен така ми изглежда, посочи председателят на правната комисия. И уточни, че не говори за предварителна коалиция, а за консултации между формациите в коалицията, преди консултациите при Радев.

От парламентарната група на ПП коментираха пред Клуб Z, че са останали изненадани от днешната заявка на президента, тъй като по техните думи след вчера са се били разбрали с "Дондуков" 2 за нова дата за консултацията с Радев - този петък. Имало и официална комуникация по този въпрос, посочиха още оттам.

Христо Иванов: Ако мандатоносителят има нужда от време, трябва да му се даде

"Виждаме един провал на консултациите, което е безотговорно. Тези консултации трябваше да се случат и трябваше да бъде дадено достатъчно време на партиите".

Това отбеляза по-късно във вторник и съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Той посочи, че конституционната цел на тези консултации е да се намери изход от политическата криза.

"Търсенето на този изход не може да върви по график, хайде всички на плаца в първия възможен момент", коментира той факта, че Радев обяви часовете за консултациите с първите партии едва ли не в "12 без 5".

"Въпросът е да има условия за това някакви процеси да протекат, някакви разговори между всички участници да се случат и на база на това да се намери решение, а не просто да се отметне някакъв ритуал. Тези разговори не са ритуал. Те преследват конкретна цел. Ако мандатоносителят има нужда от повече време – няма никаква конституционна необходимост това време да бъде отказано", добави той.

Христо Иванов обобщи и начина на общуване между политическите фактори в държавата в сегашната сложна ситуация така: "Всеки се държи като хан Аспарух, смята, че държавата започва от него".