Най-големият чуждестранен клиент на „Газпром“ - германският енергиен концерн „Унипер“, не получава договореното количество газ от руския доставчик и се обърна към държавата за финансова помощ.

От 14 юни „Газпром“ доставя само 40% от договореното количество и остатъкът „Унипер“ го купува на свободния пазар. Това е объркало прогнозата за финансите му тази година и срина акциите на борсата на „Унипер“. 

„Унипер“ е фирмата, която настояваше, че е намерила начин да се съобрази с искането на Москва газът да бъде плащан в рубли. Планираше да плаща в евро, а руснаците сами да конвертират валутата в рубли, като, за да спази ембаргото на ЕС, щеше да настоява да получи потвърждение, че плащането е прието с получаването на дължимото в евро.

Как са се развили тези преговори е фирмена тайна, но е факт, че договорката се е провалила или не се е състояла и „Газпром“ не е изпълнил договора си. 

Министърът на икономиката Роберт Хабек потвърди, че в момента се водят преговори с „Унипер“ за държавна подкрепа и се обмисля дори временно държавно участие в борда на директорите срещу даване на държавен капитал.

„Унипер“ притежава и газохранилища, което прави фирмата стратегически важна за Германия и плановете й да натрупа достатъчно количества газ в запас, за да посрещне зимата.