Украинските сили освобождават обширни територии в Херсонската област, докато руските войски се изтеглят към източния (левия) бряг на река Днепър, съобщават експертите от "Института за изследване на войната".

Руските части засега изглежда се изтеглят в сравнително добър ред, а украинците не са в състояние да ги разбият, както направиха при контранастъплението в Харков. Руското изтегляне ще отнеме известно време и боевете ще продължат в цялата Херсонска област. Украинските войски ще продължат да напредват и ще сблъскват с предварително подготвени руски отбранителни линии, особено около регионалната столица, прогнозира ISW.

Институтът не смята, че боевете в Украйна ще спрат или ще изпаднат в задънена улица през зимата, въпреки оценките на някои западни експерти. Според ISW прекратяването на огъня би осигурило на Кремъл паузата, от която отчаяно се нуждае, за да възстанови силите си.

Антоновският мост е унищожен

Антоновският мост, единствената шосейна връзка между Херсон и контролирания от руските сили източен бряг на река Днепър, се е срутил, съобщи днес украинска обществена телевизия, цитирайки местни жители. Засега не са известни причините за срутването.

Най-близкият друг автомобилен мост през река Днепър се намира на повече от 70 км от Херсон. 

В интернет се появи видео, на което се вижда, че някои руски войници пресичат реката пеш по понтонен мост.

В Русия обновяват бомбоубежищата и в региони далече от Украйна

Руски държавни служители тайно проверяват и обновяват съветските бомбоубежища и то не само в регионите, граничещи с Украйна. Това пише "Блумбърг", позовавайки се на източници, пожелали да запазят анонимност.

Руски държавни служители инспектирали мазета и други защитени обекти, ремонтирали и почиствали съоръжения, които не са били използвани от съветско време. Това се случвало като част от подготовката на инфраструктурата на гражданската отбрана в случай на "разрастване на конфликта" с Украйна.

Според "Блумбърг" кампанията не е официално обявена и не е свързана с конкретни заплахи. Но след като "частичната" мобилизация в Русия премина с множество грешки, руските власти решили да не поемат рискове по отношение на други подготвителни мерки.

В няколко руски региона в близост до Украйна държавните служители публично потвърдиха, че се предприемат мерки за подготовка на бомбоубежищата. Новината в случая е, че подобни мерки се провеждат в градове в цяла Русия, твърдят източниците на "Блумбърг".

Николаев - петима мъртви

Най-малко петима души бяха убити и поне двама бяха ранени през изминалата нощ при руски ракетен удар по жилищна сграда в южния украински град Николаев, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес и БТА.

"Като циничен отговор на държавата терорист след нашите успехи на фронта, тя удари пететажна сграда, която беше напълно унищожена", написа в Телеграм ръководителят на областната администрация Виталий Ким.