Управителят на винопроизводителна компания в Пловдив е осъден на 1 година затвор и глоба, съобщиха от Европейската прокуратура.

Това е първата присъда у нас по разследване на институцията, която скоро навърши 1 година.

Името на осъдения не се споменава. Наказанието е за опит за измама с еврофондове за износ на вино извън ЕС. Предотвратени са щети за близо 400 000 евро от бюджета на Съюза.

През 2020 г. ксомпанията кандидатствала за субсидии в размер на 390 452 евро. Парите трябвало да бъдат отпуснати по програмата на ЕС за подкрепа за националните винарско-лозарски сектори за периода 2019-2023 г. Целта била насърчаване на износа на вино за Беларус и Виетнам от 2021 до 2023 г.

Всеки потенциален бенефициент бил длъжен да представи по три независими една от друга оферти пред Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).  При проверката от ДФЗ установили, че две от трите кандидатстващи за фондовете компании изобщо нямали оферти. И в двата случая подписите били фалшифицирани.

От ДФЗ докладвали за случая на Вълховната касационна прокуратура (ВКП). Софийската градска прокуратура (СГП) започнала досъдебно производство. Европейската прокуратура поела случая, след като започнала работа през 2021 г.

Обвиненият управител признал вината си и сключил споразумение с Европейската прокуратура, което било одобрено от Специализирания наказателен съд. Той получил присъда от 1 година затвор и три години условно, както и глоба в размер на 2000 лева.