Външната министърка Теодора Генчовска и шефът на ДАНС Пламен Тончев бяха изслушани от председателския съвет на парламента, който проведе извънредно среднощно заседание. Поводът за него бе заплахата от страна на руския посланик Елеонора Митрофанова, че Русия може да скъса дипломатическите отношения с България, след експулсирането на 70 руски дипломати.

Съветът не излезе с конкретно решение. Депутатите обаче смятат, че решението как да се реагира на нотата е на правителството.

Генчовска обясни, че е получила списъци от ДАНС с нежелани дипломати и служители и подробни указания, изпратени от шефа на кабинета на премиера Лена Бориславова.

"Очаквам указания от премиера, той е информиран. Има координация, говорено е с него", лаконична бе външната министърка.

Според Тошко Йорданов ("Има такъв народ") всичко е започнало на 9 юни, ден след като неговата партия заяви, че напуска коалицията.

"По-гнусна се оказа историята. Вчера на закритото заседание премиерът е лъгал", заяви Йорданов.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък каза, че премиерът е използвал структурите на държавната власт за своя лична политическа изгода. Още утре партията ще пусне сигнал до прокуратурата, за да бъде разследван Кирил Петков.

"Този председателски съвет не може да уточни нищо. Председателският съвет нито може да установява фактология, нито това което чухме, е годно да се правят изводи."

Това коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Според него съветът се използва от "политици, които държат речи".

"Много хора ще го правят, обичайна политическа пропагандна дейност", каза Иванов.

И допълни, че става дума за много голяма фактология.

"Вчера и днес бяха извадени от контекста отделни неща. Безотговорно е да се правят изводи на база на тази информация. Трябва да има анкетна комисия или други компетентни органи да разследват.

Тези сбирки и раздумки нямат ресурса да установят каквато и да било истина. Да не се присъединявам към хвърлянето на различни твърдения", каза Иванов.