Москва ще предприеме много драстични мерки, предупреди в интервю по БНТ посланичката на Руската федерация Елеонора Митрофанова. Включително е възможно и скъсване на дипломатическите отношения между България и Русия.

Няма никакви доказателства за нещо противозаконно, извършено от 70 души от посолството. Толкова кабинетът в оставка обяви за "персона нон грата".

"Когато викат посланика в МВнР и казват, че искат да експулсират дипломатите, те трябва да покажат, че ДАНС имат данни против конкретни хора. Да кажат какво са направили те и да обявят, че смятат това за противозаконно", отбеляза Митрофанова.

Какво означавало работа "срещу интересите на страната", чуди се посланичката.

"Най-напред всяко посолство навсякъде работи за интересите на своята страна, както и за развитие на отношенията в страната, където се намира".

Нямало общуване между военните и разузнаване, твърди тя, и изброява какви хора са изгонени - българисти, генерални консули, аташета.

Премиерът си е чиновник, и аз съм чиновник, и аз съм на държавна служба, смята Митрофанова. Но не пропуска отново да обиди Петков:

"Разбира се, специалната военна операция допринесе за този процес в западните страни - да се отхвърли всичко руско. Но той е човек без корени, който абсолютно не разбира", обяснява посланичката на Путин. "Ако беше променил реториката си и не беше говорил така, както говори, мисля че щеше да има много дълъг политически живот."

Нямало смисъл да бъде гонена тя - ще дойде друг човек. И нищо няма да се промени, "всяко посолство води държавна политика".