Бившият президент на ФИФА Сеп Блатер направи поредно любопитно изказване - според него, централата трябва да подкрепи протестите в Иран с изваждане на националния отбор на страната от Световното в Катар (20 ноември - 18 декември).

"Иран трябва да бъде изключен от световните финали", казва Блатер пред в. "Блик" в родината си и добавя, че ако той бил президент на ФИФА, за страната щяло да има тежки последици по отношение на участието й в международни футболни турнири.

Смъртта на младата Махса Амини, арестувана заради неправилно носене на хиджаб, предизвика масови протести, демонстрации и дори неподчинение. Властите в Иран твърдят, че безредиците са разплавани от "чуждестранни врагове".

Блатер казва още, че е смаян от липсата на реакция от страна от страна на своя наследник начело на ФИФА Джани Инфантино.

Преди дни Сеп Блатер разбуни духовете с друго свое изказване, като заяви, че даването на домакинството на Мондиала на Катар било грешка (това стана по негово време, бел. ред.). Емирството било много малко за мащабите на футбола и най-голямото му събитие.

По-рано тази есен бившият функционер и Мишел Платини бяха опрадвани по делото за корупцция и конфликт на интереси. Швейцарската прокуратура обжалва решението.