"За първи път от 2007 г. "Лукойл" е платил корпоративен данък. За 2021 г. рафинерията има 75 млн. лв. печалба преди данъци."

Това се съобщава на страницата на "Демократична България".

"За справка - само за месец разликата в цената на сорт "Уралс" е над 200 млн. лв. Т.е. всеки месец всички ние, които зареждаме гориво, подаряваме на Лукойл 200 млн. лв.

Всеки месец Литаско (дъщерна компания на руския Лукойл) прибира над 200 млн. лв. взети от българските потребители.

Точно по тази причина искаме държавата да поеме оперативен контрол над рафинерията и да се спре с обслужването на руските интереси."

А Владислав Панев е припомнил, че за 2020 г. дружеството е било на загуба от над половин милиард - 508 млн. лв. Въпреки това сега явно "великодушно" е решило да не се възползва от опцията да приспадне загуби от предишни години и да си спести данъка.

Ето какво написа и депутатът от ДБ снощи:

"Лукойл Нефтохим" плаща данък печалба за първи път от 15 г. насам. Отчетът за 2021 г. излезе преди час. Печалбата е 75 млн. лева преди данъци, а ръководството е решило да не се възползва от възможността да приспадне загуби от предишни години и да си спести данъка. Ето че може да се направи малка стъпка напред.

За сравнение загубата през 2020 г. е 508 милиона лева. А ревизията продължава. Натискът от държавата работи."

Както е известно, малко преди свалянето на правителството Ивайло Мирчев заговори за това - Народното събрание да се заеме със слуая с "Лукойл" и евентуалния контрол на българската държава върху него.

 
Отварянето на тази тема, а малко по-рано и овладяването от държавата на граничния фитосанитарен контрол при Капитан Андреево, предшестваха свалянето на кабинета "Петков".