Пхенян обяви днес, че разпространението на коронавирус в КНДР е започнало от хора, които са имали контакт с балони, долетели от Южна Корея, предават АП и ТАСС, цитирани от БТА.

От години южнокорейски активисти пращат балони на север от 38-ия паралел, които обичайно пренасят критични позиви срещу севернокорейския вожд Ким Чен Ун. Пхенян редовно реагира гневно на тази практика, но правителството в Сеул не е в състояние да я прекрати. Активисти от групата "Борци за свободна Корея" съобщиха, че на 29 юни са пратили на север балони с лекарства и предпазни маски и че на 5 юни са осъществили подобна акция.

Световни здравни експерти посочват, че коронавирусът се разпространява от хора, които са имали близък контакт със заразени лица или са вдишали въздушни капки, като това е по-вероятно да стане в затворени и зле проветрени пространства, отколкото на открито. Южнокорейското министерство на обединението заяви, че не е възможно пратени от Юга балони с листовки да предизвикат разпространение на вируса на Север.

Официалната севернокорейска агенция КЦТА съобщи днес, че според разследване на властите епидемията от COVID-19 в КНДР е започнала, след като войник и дете са пипали "чуждестранни" обекти в провинция Канвондо край границата с Южна Корея. Затова властите са призовали населението към бдителност относно предмети, донесени от вятъра или балон от юг.

Досега в 26-милионна Северна Корея са обявени 4,7 млн. случая на треска, но само малка част от тях са установени като COVID-19. Починалите заразени с коронавируса са 73, което е изключително малко и се смята, че режимът манипулира данните, посочи АП.