В началото на седмицата три самолета на севернокорейската държавна авиокомпания "Еър Корио" кацнаха в китайския град Шънян, за да доставят оттам на медицински материали, необходими за справяне с епидемичния взрив на коронавирус в страната.

По-рано агенция Йонхап предаде, позовавайки се на свои източници, че след първото официално съобщение за появата на коронавируса в Северна Корея, Пхенян се е обърнал за помощ към Пекин. На заседание на Политбюро на управляващата Корейска трудова партия севернокорейският лидер Ким Чен-ун призова подчинените си да проучат китайския опит за борба със заболяването.

Южна Корея и САЩ също предложиха да помогнат на изолираната страна, но засега не са получили отговор.

Въпреки големия брой на заболелите, Ким нареди да продължи изпълнението на планираните строителни, земеделски и други държавни проекти, а в момента дори тече подготовката на държавно погребение на бивш генерал, отбелязва в. "Гардиън".

Заради нарастващия брой случаи на коронавирус и липсата на медицински ресурси и ваксини службата на върховния комисар на ООН за правата на човека предупреди за "опустошителни последици" за населението на Северна Корея.

След като Ким упрекна здравните власти в незрялост, в сряда правителството заяви, че епидемията е поела в "благоприятна посока", а на следващия ден държавната информационна агенция КЦТА съобщи, че се увеличава производството на лекарства и медицински материали, както и на традиционни корейски медикаменти, които се използват за облекчаване на симптомите на треска и болка и бяха определени от медията като "ефективни в превенцията и лечението на зловредното заболяване".

Севернокорейските медии започнаха да играят съществена роля в борбата за овладяване на инфекцията. А властите, вероятно следвайки примера на други държави, вече редовно разпространяват подробни данни за новите случаи, както и съвети как да се избегне заразяване, отбелязва Ройтерс. 

Държавната телевизия започна да дава и препоръки за лечение на заболяването. Неотдавна тя излъчи интервю на двойка, която препоръчва гаргара със солена вода сутрин и вечер, съобщи Би Би Си. "Хиляда тона сол" са били изпратени в Пхенян, за да се направи "антисептичен разтвор", уточни впоследствие КЦТА. 

Според някои проучвания гаргарата и промивките на носа със солена вода може да помогнат в борбата с вируси, които причиняват настинка, но има малко доказателства, че те забавят разпространението на коронавируса, посочва обаче Би Би Си.

Севернокорейската държавна телевизия посъветва заразените да използват и болкоуспокояващи, например ибупрофен, както и амоксицилин и други антибиотици.  

"Трябва да полагаме по-големи усилия за контрол и изолиране на всяко заразено лице без изключение, за да елиминираме напълно местата, където инфекциозното заболяване може да се разпространи", заяви вчера пред държавната телевизия Рю Йон-чол, който се превърна в едно от най-разпознаваемите лица в битката срещу коронавируса в Северна Корея. 

Според някои анализатори режимът е бил принуден да признае епидемията, тъй като опитите за прикриването ѝ биха били безсмислени и вероятно са щели да подсилят общественото недоволство срещу Ким Чен-ун, отбелязва Ройтерс. 

"Новата информационна стратегия на държавните медии за овладяване на коронавируса е в съответствие със стремежа на Ким да изгради "нормална държава" чрез подобряване на прозрачността и признаване на недостатъците", заяви проф. Ян Му-джин от Университета за севернокорейски изследвания в Сеул.

"Тя също така може да насърчи хората да съобщават за симптоми и да се присъединят към усилията за справяне с епидемията, за което участието на обществеността е от ключово значение", каза още Ян.

Той добави, че "това до известна степен обаче има пропаганден характер, тъй като числата са сравнително по-ниски от тези, които се съобщават от други източници".

Според Кий Парк - специалист от Медицинското училище на Харвард по проблемите на глобалното здравеопазване, който е работил по проекти в Северна Корея - нарастването на новите случаи би трябвало да започне да се забавя в резултат на засилените превантивни мерки, като например ограниченията за пътуване и разделянето на работниците на групи според тяхната работа. Северна Корея обаче ще се изправи пред сериозни трудности около осигуряването на лечение за вече големия брой заразени, а смъртните случаи може да достигнат десетки хиляди, заяви американският учен, цитиран от "Гардиън".

"Населението на Северна Корея не е ваксинирано, страда от хронично недохранване и няма медикаменти за лечение на основните симптоми на COVID-19", каза пред телевизия Си Ен Ен Лина Юн, която е старши изследовател по корейските въпроси в международната неправителствената организация "Хюман райтс уоч".

Тя допълни, че сега КНДР спешно се нуждае от чуждестранна помощ, особено от ваксини и лекарства.

"Дори да приеме помощта, а предложения са постъпили както от Южна Корея, така и от Световната здравна организация, процесът на ваксиниране вероятно ще бъде бавен, тъй като страната не разполага с инфраструктура за съхранение и транспортиране на ваксини", предупреди Юн.

БТА