Работници на американската компания Apple се борят за организирането на собствен профсъюз, като се организират пред криптирани чатове на Android смартфони, съобщи AndroidPolice.

Макар да е най-голямата компания в света с пазарен капитал от почти 3 трилиона долара, Apple плаща по-малко на работниците в своите специализирани магазини от други в технологичната индустрия. Разликата се изостря и с ръста на инфлацията и цените в САЩ.

Всеки опит на работници в САЩ да създадат нов профсъюз обаче е рискова операция - с помощта на много добрите си адвокати една корпорация може спокойно да уволни ключови лица и да блокира създаването на работническа организация.

Затова и продавачите на Apple ползват смартфони с Android и криптирани чатове - заради подозрението, че Apple може да следи съобщенията в своя емблематичен iPhone. Което е технически вярно, макар и законово недопустимо.

Две големи локации вече са готови да създадат профсъюз, още 6 са започнали процеса. Ако те успеят да го регистрират преди компанията в Купертино да ги "надуши", ще стане почти невъзможно за Apple да ги спре.

Над 65 000 души работят в над 270-те локации на Apple в САЩ. Apple наскоро обяви пред "Блумбърг", че планира да увеличи заплатите им с между 2% и 10%, "според локацията на магазина и неговата роля", както и да удвои брой болнични, ваканциите и платената отпуска за родители. 

Работниците на Apple в Европа нямат подобни проблеми - тук местните трудови закони включват задължително майчинство в много по-дълги срокове, по-дълга минимална ваканция и болнични.