Екостикерите на колите, които се издават след технически преглед, ще бъдат премахнати. Това съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията.

За тази цел от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ ще предприемат действия за промяна в Наредба 32.

Причината за премахването на стикера, който се поставя на предното стъкло е, че по този начин самата процедура се оскъпяваше.

"Поставянето  на отличителен стикер на предното стъкло  оскъпява и утежнява процедурите при преминаването през пунктовете за проверка за техническа изправност", пишат от МТС.

Интересно е, че - както и Клуб Z писа, лепенките бяха току-що удобрени - през 2021 г. а са задължителни от 1 януари 2022 г. Въпреки че от бившата ДАИ обещаваха, че те ще оскъпят техническия преглед само с 3.30 лв. - на практика това въобще не е така.

Сега ресорният министър Николай Събев е изпратил писмо с предложение до вътрешния министър Бойко Рашков и министъра на електронното управление Божидар Божанов - да направи законодателни промени и в Наредба I-45 (за условията и реда за регистриране, отчет, спиране от движение, пускане в движение и пр. - бел. ред).,

С едновременната промяна в двата нормативни акта, може да отпадне лепенето не само на екостикерите, но и на знака, който се поставя в МВР.