Не може Русия да ни плюе, а ние да се правим все едно дъжд ни вали. Това заяви пред "Панорама" по БНТ Асен Василев, кандидат за премиер на "Продължаваме промяната". Така той коментира казуса с изгонването на 70 руски дипломати от България.

Василев натърти, че това решение е било взето от МВнР по информация, предоставена от службите в съвета по сигурността при премиера.

"Не съм експерт, но не виждам нещо нередно в това решение. Това решение е правилно. Конфронтацията започна от Русия - тя ни сложи в списък с вражески държави, тя ни спря газа, който си бяхме платили.

Не е България страната, която търси конфронтация", каза Василев.

И допълни, че ако нямаме дипломатически отношения с Русия, това няма да е прецедент в българската история. Дори даде пример че след освобождението - от 1878 г., до 9 септември 1944 г., половината време не сме имали дипломатически отношения. 

"Не казвам, че това трябва да се случи. Остават 43 дипломати - два пъти повече от това, което има Русия в Холандия и Румъния", каза Василев.

По отношение на лицата в бъдещия кабинет той коментира:

"Да тръгнем да сглобяваме кабинет, преди да е ясно за подкрепата - е прибързано."

Василев призна, че все още няма осигурена подкрепа от 121 депутати. Декларира и че няма намерение да говори със Слави Трифонов.

"С "Има такъв народ" като структура имаме много сериозни различия. Станаха ясни за целия български народ. Ние искаме средствата да отиват при всички български граждани, да се спре с практиката определени фирми да вземат много големи поръчки по не съвсем законосъобразни процедури.

Търсим хора, които много ясно искат да застанат на страната на гражданите. А не политика през чекмеджета, шкафчета, кюлчета", каза Василев.

Според него точно заради това България е страната с най-големи неравенства между бедни и богати в цяла Европа.

"Основната причина е, че всичките пари отиват при едни предварително избрани фирми чрез нагласени поръчки, оставаха в един много затворен олигархичен кръг", каза Василев.

Той обясни че, това дали ще има избори зависи от съвестта на депутатите в парламента. Василев каза, че от първия кабинет са научили един урок - че трябва да има много ясни срокове за важните задачи.

Затова наблегна, че ако има разбирателство за ново управление - ще има разписани задачи със срок.

"Ако те не се вършат - няма смисъл от това правителство. Ако за 6 месеца задачите са изпълнени, сядаме и говорим за други задачи", каза Василев.

Той заяви, че фискално страната стои много стабилно. И че към 30 юни приходите в хазната са с 1,2 млрд. лв. повече от разходите.

"Президентът си има конституционни правомощия, правителството си има, парламентът си има... Ако всяка власт си стои в рамките на конституционните правомощия, няма да има проблем..

Това каза Василев по повод отношенията с президента.

Той влезе в спор с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. И му изтъкна, че има страшно много бедни райони, където са избирателите на ДПС и страшно много богати хора, които са членове на ДПС.