Руската посланичка Елеонора Митрофанова категорично не уважава България.

Това смята министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков.

„Поведението на руския посланик у нас е недопустимо. Не е това начинът да се води дипломация. Сигурен съм, че руската дипломатическа служба има доста професионални дипломати, които биха представлявали доста по-успешно и с доста по-сериозно уважение към България руската държава у нас”, коментира той в събота сутрин по Нова тв.

Дипломацията между София и Москва няма да бъде прекратена, добави той.

„Видяхме, че посланикът на Русия заплаши, че ще предложи на руското ръководство да затвори мисията у нас. Моят опит и мнение, е че подобно действие е във вреда на страната, която затваря посолството. Не вярвам руската държава да вземе подобно решение. Дори това да стане, само по себе си не означава скъсване на дипломатическите отношения”, поясни военният министър в оставка.

„Всеки един дипломат, независимо от държавната политика, която следва, трябва да уважава приемащата държава. Имаше много случаи , в които Митрофанова можеше да бъде обявена за персона нон грата. Затварянето на руското посолство ще бъде във вреда на руските граждани  у нас. Ако пък българското посолство в Москва бъде закрито от руска страна, то тогава ще страдат българските граждани там”, добави Заков.

Той посочи, че е добре руската страна да помисли за смяна на посланика си в България.

"Трябва да видим уважение от руската страна към България и българския суверенитет и тогава могат да се водят разговори и да се стигне до компромис", отчете Драгомир Заков.

Той коментира и казуса около изгонените от България 70 руски дипломати. Според него това не е нестандартна практика в дипломацията.

„Да, бройката изглежда голяма, но на фона на големия брой руски представители у нас, не е нещо кой знае колко кардинално. Ако има данни, че тези руски граждани са извършвали действия, които са в разрез с дипломатическата практика, решението е резонно. Щом от ДАНС са дали списък, явно е така”, поясни министърът.

"Не мисля, че решението е било еднолично на Кирил Петков, то става по определени правила", смята той по темата как всъщност е било взето решението за изгонването.

Заков уточни, че все още не е получил покана за участие в новия кабинет.

„Не сме стигнали все още до състав на правителството. Трябва да се проведат разговори какви политики ще се водят.  До този момент с мен не е разговаряно за участие в следващ кабинет. Поел съм отговорност и смятам, че тя още важи”, обясни той.

Министърът, който също беше сред спряганите в публичното пространство имена като възможни предложение за премиер, коментира, че решението Асен Василев да бъде номиниран за бъдещ е правилно.  

Заков коментира и какво се случва с Ф-16. Първият самолет е на поточната линия, резервните части са в завода, каза той за вече поръчаните изтребители. При политическа нестабилност и липса на парламент обаче решение за купуването на още Ф-16 ще се забави.

"Има риск да бъдат забавени Ф-16. Ако се стигне до разпускане на парламента, може да се стигне до сериозно забавяне", посочи министърът.

Той уточни, че се полагат усулия животът на МиГ-29 да се удължи, докато дойде първият заместващ Ф-16.

Попитан какво прави Полша с толкова много българско оръжие, той каза:

"Може би се поставя някакъв въпрос, да. Въпросът е към Полша."

След което уточни, че същинският въпрос е друг:

"Украйна е жертва, трябва да бъде подпомагана. Въпросът е на чия страна сме - на жертвата или на агресора. Трябва да сме на страната на жертвата."

Украинска техника все още не се ремонтира у нас, както беше решено от парламента. По думите му разговорът вече бил на ниво фирми от страна на България и на Украйна и се уточнявали конкретните параметри.

За откритата мина в Черно море Заков отбеляза, че е "инцидентно събитие", успокои, че няма рискове, а вероятността мина да се скъса по време на буря, каквото е имало, била голяма. Отчете и че българските ВМС "си свършиха работата професионално и експедитивно".