"Не вярвам руското посолство да бъде затворено. Предполагам, че това е по-скоро един дипломатически блъф в момента.“

Това коментира по бТВ в петък сутрин Димо Гяуров, бивш директор на НРС.

„Не би трябвало нашият премиер да влиза в какъвто и да е диалог с който и да е посланик, още по-малко с другарката Митрофанова. Не би трябвало да се предприема абсолютно нищо, защото ревизията на решението на един кабинет е унизително както за самия кабинет, така и за цялата нация“, смята Гяуров.

„Без да съм видял нотата, останах с впечатление, че тя произхожда само от посолството и не се позовава на изрични указания от външното министерство на Русия, което в случая никак не е ангажирано. Според мен Митрофанова блъфира и оказва класически вътрешнополитически натиск“, добави той.

Посланичката се е позовала на това, че не са ѝ предоставени никакви доказателства, но според Гяуров българската страна не е задължена да направи това.

„Много често държавите не събират доказателства, годни за съд, когато става дума за шпионаж поради дипломатическия имунитет на хората, които обикновено се занимават с това. Доказателства се събират тогава, когато има подозрение, че участват граждани на съответната страна, която е обект на шпионаж, за да могат да бъдат предадени на съд“, обясни още бившият шеф на разузнаването

Според Гяуров с този си "силен политически ход" Кирил Петков е отрязал "всякаква възможност да бъде премиер".

"Това е последното негово министър-председателстване. Никой не обича партньори, които си позволяват резки и емоционални движения", прогнозира още той.

Като добави, че изгонването е можело да стане на две-три серии.

"Резултатът може да бъде постигнат по много начини. Аз бих могъл да отзова и 100 дипломати, но да стане по различен начин", уточни. 

Гяуров смята, че президентът Румен Радев може да не е получил доклад на ДАНС за предстоящото изгонване на руските дипломати, но е бил информиран какво се случва. Държавният глава трябва да има отношение, настоя той.