В близкото бъдеще всеки германец ще може сам да избере пола и първото си име, предвижда нов законопроект на управляващата коалиция в Германия. Това е основният принцип в т.нар. Закон за самоопределението, разработен от министерствата на правосъдието и на семейството, който ще замени досегашния Закон за транссексуалните.

Край на досегашните унижения

Както посочва министърката на семейството Лиза Паус (от Зелената партия): „Законът за транссексуалните е от 1980-а година и е унизителен за засегнатите“. Защо? Защото на практика третира хората, за които се отнася, като болни и ги дискриминира, твърди Паус.

До момента тези, които искаха да променят пола си в паспорта, е трябвало да представят две психиатрични експертизи, както и да отговорят на редица интимни въпроси, като например какво е тяхното „мастурбационно поведение“. Цената на двете експертизи надхвърля 2000 евро, а процедурата трае с месеци, преди накрая да се произнесе съдът. Но пък по официални данни в 99 процента от случаите съдът се произнасял в полза на заявителите.

Според новия закон при вписването на пола и първото име вече няма да има значение дали става дума за транссексуален, небинарен или интерсексуален човек. Експертизите за сексуалната идентичност или лекарските становища отпадат като предпоставка за предприемането на промените. 

По принцип транссексуалността се описва от психологическото състояние полова дисфория. Хората, които искат да си променят начина, по който изразяват пола си, заради силен и натрапчив дискомфорт с биологичния си пол, страдат от дисфория, която вече не се счита за ментално заболяване. Въпреки това в повечето държави се изисква диагноза за промяна на пола.

Предвижда се в закона да се регламентира и колко често може да се сменя полът – не по-често от веднъж годишно. Предположенията обаче са, че само малцина ще поискат да сменят пола повече от веднъж – надали са повече от един процент. А ще се налагат и глоби – ако например някой се обърне към някого, който вече си е променил името, с предишното му име.

Малолетните ще имат нужда от съгласието на родителите

В проектозакона е записано и от каква възраст нататък хората ще могат сами да решават как да се наричат и какъв да е техният пол – от 18. За младежите до 14 години заявката за промени трябва да бъде внесена в гражданското от техните родители, а тези над 14 ще могат и сами да внесат заявки, но трябва да разполагат със съгласието на родителите си.

Министърът на правосъдието Марко Бушман (от Партията на свободните демократи) формулира значимостта на новия закон по следния начин:

"Става дума за изпълнението на едно от основните обещания в конституцията – обещанието за еднаква свобода и еднакво достойнство на всички."

Зелените и либералите бяха внесли законопроекти с такъв характер още като опозиция при управлението на предишните правителства, но те бяха отхвърлени. Сега вече – като част от управляващата коалиция – те са успели да постигнат договореност със Социалдемократическата партия за отмяна на Закона за трассексуалните и нова регламентация на самоопределението. Стремежът на министрите Паус и Бушман е новият закон да бъде одобрен още тази година.