С връщането на гласуването с хартиени бюлетини БСП не защитава собствения си партиен интерес, а правото на хората да имат избор. Това каза лидерката на БСП Корнелия Нинова пред бТВ. Така тя коментира данните от изборите през април миналата година, когато се гласуваше с хартиени бюлетини, но БСП губи около половин милион гласа.

"Изненадани сме от тази истерия. Този законопроект го внесохме в предишния парламент, когато бяхме с тях в коалиция".

Това каза Нинова по повод реакцията на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" срещу хартиената бюлетина. От "Продължаваме промяната" дори заявиха, че ако БСП подкрепи връщането на хартиената бюлетина и на второ четене, то партията няма да преговаря със социалистите за правителство с втория мандат.

"Не е новина за тях. Защо такава истерия", попита Нинова.

Тя твърди, че машините са една от причините за спадането на избирателната активност - макар изследвания на общественото мнение да сочат, че няма връзка между двете. А имало и съмнения за манипулация и с машините.

"Ако са проевропейски настроени би трябвало да подкрепят свободата на избор. Това е най-демократчния подход", каза още Нинова, обръщайки се към "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Тя каза, че БСП е допуснала грешка, когато се е борила за изцяло машинно гласуване и сега има достойнството да си я признае.

"Няма недействителни бюлеини, но и много ниска избирателна актвност", обобщи Нинова.

На въпрос за възможностите за манипулации, които се връщат с хартиените бюлетини тя призова:

"Да си стегне администрацията служебният кабинет и да проведе честни избори."

Според Нинова парламентът е взел няколко решения в "мътни води" - даването на оръжие за Украйна, плащането на вторите самолети F-16 и за скорошно влизане в еврозоната.

"Ето, партиите си говорят. Да видим какво си говорят", отбеляза Нинова.

Според нея в момента се губи "ценно политическо време".

"Първият и вторият преговарят за третия, който го няма", каза още Нинова.

Според нея този разговор може да се канализира, когато президентът връчи първия мандат.

"Служебният кабинет прокара изключително важни решения. Едва ли биха минали, ако има редовен кабинет. Самолетите, еврозоната, оръжията за Украйна. Без правителство, без мнозинство, От т.нар. коалиция на войната. Докато уж се имитират преговори. Замрази се най-важният въпрос - бюджета", каза още Нинова.

За пореден път тя призова правителството да внесе бюджет, за да могат в него да се регламентират социалните разхори за хората и бизнеса и те да изкарат по-леко зимата.