Водещи европейски лидери обещаха да очертаят мерки за определяне на лимит на цените на газа, тъй като натискът върху Брюксел нараства да действа по-бързо, за да гарантира, че енергийната криза няма да продължи до следващата година, пише БНР.

"Подробна схема" ще бъде представена на министрите на енергетиката на 24 ноември, заявиха в писмо в петък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и чешкият премиер Петр Фиала, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС, съобщава "Файненшъл таймс".

Обещанието, насочено към представители на 27-те държави членки на ЕС, идва часове, след като Комисията представи мрачна оценка за икономическите перспективи на единния блок, тъй като растящите цени на енергията се отразяват негативно на домакинствата и бизнеса.

В редовната си прогноза Комисията предупреди, че БВП в ЕС ще се свие през текущото тримесечие и през първите три месеца на 2023 г., като Германия ще е една от най-силно засегнатите икономики. Според ЕК европейската икономика ще нарасне с едва 0,3% през 2023 г., което е доста под предишната прогноза за експанзия от 1,5 на сто

Редица европейски столиците оказват натиск върху Комисията да ускори работата по мерките за спиране на връщането към високите цени на енергията от лятото. Мекото есенно време през последните седмици беше в полза на Европа, като поддържаше цените на газа ниски.

Но на среща на заместник-постоянните представители на ЕС в петък, която продължи цял следобед, няколко държави членки обявиха нетърпението си към усилията на Комисията, съобщават източни на финансовото издание.

Гърция, Италия и Полша са сред най-гласните в призивите за ограничаване на цените на газа, което Франция също подкрепя. Трите страни заплашиха да блокират други извънредни мерки, ако не бъде представено предложение за таван на цената на газа преди срещата на енергийните министри.

Германия и Нидерландия обаче остават резервирани и ще се съгласят на мярка, само ако тя не доведе до увеличаване на потреблението или ако не накара търговците да започнат да доставят газ другаде (извън ЕС).

Високопоставен европейски дипломат от страна, която подкрепя ограниченията на цените, каза, че писмото все още "не е напълно задоволително", тъй като само обещава очертанията на подобно предложение.