Иван Федотов, един от вратарите на руския национален отбор по хокей на лед, е бил задържан в Санкт Петербург по подозрение, че отказал да отбие военна служба, съобщават световните агенции, цитирайки ТАСС и "Спорт експрес". Не е ясно къде се намира той сега.

Алексей Пономарьов, адвокатът на руският хокеист, вече е подал съдебна жалба срещу решението за издаване на повиквателна за армията, заяви той за ТАСС.

В началото на месец май Федотов подписа едногодишен договор с "Филаделфия Флайърс" в Националната хокейна лига на САЩ и Канада. Преди това той беше титуляр за тима на Руския олимпийски комитет на Олимпийските игри в Пекин и спечели сребърен медал. Пазеше и на ЦСКА (Москва) в КХЛ, като контрактът му изтече през април.

По думите на Пономарьов, 25-годишният хокеист се разболял и е приет във военна болница.

„Вече подадохме заявление в съда за признаване на решението на комисията за незаконно. Иван трябваше да бъде освободен или изпратен в клиника за цивилни, тъй като той не е военен“, обясни Пономарьов.

Адвокатът обяви, че първоначално не е имал никакъв достъп до хокеиста, но поне научил, че Федотов е напуснал болницата.

„Не е известно точно къде го отведоха, разследваме ситуацията. Все още нямам информация за неговото състояние“, разкри Алексей Пономарев.

От ЦСКА (Москва) коментираха пред агенция „Ройтерс“, че очакват официална информация от съответните органи, а в момента Федотов не е в договорни отношения с техния клуб.