Обединеното кралство обеща да подпомгне ремонта на повредените енергийни системи на Украйна, става ясно от съобщение на сайта на правителството.

Днес външният министър Джеймс Клевърли обяви първия транш от финансиране за Фонда за енергийна подкрепа на Украйна.

"Подкрепата ще помогне за основни ремонти на критична енергийна инфраструктура след продължаващите руски атаки и ще свърже отново домакинствата и ключовите съоръжения към електрозахранването".

В съобщението се посочва, че Обединеното кралство е най-големият донор на фонда досега.

"От октомври 2022 г. Русия нанесе широкообхватни удари с ракети и безпилотни летателни апарати, по-специално насочени срещу енергийните доставки на Украйна. Повече от 40% от енергийната инфраструктура на Украйна, включително преносни линии, електроцентрали и тръбопроводи, е повредена или унищожена от руски атаки. Това остави милиони украинци в цялата страна да живеят без електричество или да изпитват постоянни прекъсвания. Наскоро Обединеното кралство също предостави 7 милиона паунда за над 850 генератора, така че жизненоважни съоръжения, като например болници, да имат захранване и още 5 милиона паунда за оборудване за сигурността на ядрения сектор. Освен това Обединеното кралство предостави 50 милиона долара за финансиране на украинския държавен енергиен доставчик "Укренерго" чрез Европейската банка за възстановяване и развитие, което ще помогне на Украйна да продължи да доставя електроенергия на своите граждани".

Външният министър Джеймс Клевърли каза още:

"Атаките на Русия срещу жизненоважна инфраструктура показват, че Путин прибягва до отчаяни мерки. Но дори в лицето на ракетни атаки и прекъсвания на тока, решимостта на украинския народ остава несломима. Правителството на Украйна обяви, че има нужда от специализирано енергийно оборудване за ремонт на критична национална инфраструктура и Обединеното кралство изпълнява тяхното желание. Обединеното кралство направи най-голямото дарение досега за този фонд. Имаме нужда всички партньори да засилят подкрепата си и да покажат на Путин, че опитите му да унищожи Украйна ще бъдат посрещнати с яростна съпротива".

Цитирано е и изявление на украинския министър на енергетиката Херман Халушченко:

"Русия се опитва да ни сломи, като обстрелва енергийната инфраструктура, за да остави украинците в навечерието на зимата без топлина и светлина. Тези дни подкрепата на международните партньори е по-важна от всякога. Обединеното кралство помага на енергийния сектор на Украйна от началото на руската инвазия. Днес то прави значителен принос към Фонда за енергийна подкрепа. Това ще позволи закупуването на необходимото оборудване за нашите енергийни компании, като част от хуманитарната помощ. Много благодаря на нашите британски партньори и секретариата на Енергийната общност за помощта в борбата срещу Русия на енергийния фронт".

В съобщението е отправен призив и към частния британски бизнес да подпомогне Украйна. 

"Не можем да стоим и да гледаме как милиони невинни украински граждани продължават да страдат поради варварските руски въздушни удари. Днешната намеса на правителството на Обединеното кралство ще бъде от решаващо значение за подпомагането на възстановяването на силата на Украйна. Но само това просто няма да е достатъчно. В час на нужда за Украйна призовавам индустрията на Обединеното кралство да се присъедини към правителството в даряването на аварийно енергийно оборудване и ресурси чрез Фонда за енергийна подкрепа. Така ще се помогне да се възстанови това, което беше повредено от незаконното нахлуване на Путин, докато продължаваме да стоим зад народа на Украйна".