"За един от най-високопоставените хора в България и то на избираема длъжност има доказателства за сътрудничество с руските служби."

Това твърдение направи днес пред бТВ депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев. Той заяви, че информацията е била представена на народните представители от председателя на ДАНС през миналата седмица, когато на закрито заседание парламентът изслуша премиера в оставка Кирил Петков и шефовете на службите за изгонването на 70 руски дипломати и служители на посолството. 

Напълно очаквано - Мирчев отказа да даде повече подробности, заради класифицирания характер на информацията. Заяви обаче още, че "руската шпионска мрежа е достигнала до върховете на държавата."

"Щом те могат да стигнат до най-високите нива в страната, бъдете убедени, че не работят в интерес на България, а срещу него", заяви още той. 

На въпрос защо до момента не са откривани толкова много шпиони, той каза, че "тогава България трябваше да обслужва интересите на Путин, най-малко България се страхуваше."

"На закритото заседание на ДАНС в парламента получихме уверения, че докладът на ДАНС и списъкът на хора с дипломатически статут е резултат от дългогодишни разследвания на контраразузнаването", завърши Ивайло Мирчев.