Човек прекарва почти целия си буден и съзнателен ден на работа. Ето защо изборът на професия е едно от най-важните решения, които вземаме през житейския си път.

То е предшествано от не по-малко съдбовен избор – този на университет. Добре избраното висше учебно заведение е ключът не само към успешна професионална, но и житейска реализация.

Бъдещите студенти, току-що прекрачили прага на пълнолетието, често разчитат на помощта на родителите си - що се касае до селекцията на университет.

Университет у нас или в чужбина?

Първата дилема пред семейството е дали висшето учебно заведение да е на родна земя или извън страната.

Факт е, че през последните години все повече завършващи средното си образование избират да останат у нас. На тяхно разположение са 50 акредитирани висши училища – университети, академии и колежи.

Само едно от тях обаче съчетава българските и отвъдокеански традиции във висшето образование - Американският университет в България.

Разполагащ с най-модерния студентски комплекс на Балканите, АУБ вече 30 години поддържа високо качество на обучението и формира лидери и визионери в региона.

Вижте рейтинга

Американският университет в България е сред водещите в официалния рейтинг на университетите в България – както в ключовите дисциплини, така и по показатели, свързани с услугите, насочени към студентите.

От съществуването на рейтинговата система у нас АУБ заема призови места в:

Администрация и управление

  • Обществени комуникации и информационни науки
  • Политически науки
  • Икономика
  • Информатика и компютърни науки

Летящ старт

Завършилите Американския университет в България студенти получават двойна диплома* – за ЕС и САЩ, която отваря много врати към блестяща кариера. 99.8% от възпитаниците биват наети на работа веднага след дипломиране или продължават образованието си в по-висока академична степен.

Възпитаниците на АУБ са над 5 000, като сред техните работодатели се нареждат Microsoft, CNN, bTV, БНБ, ООН, Световната банка и Министерския съвет на Република България.

Широка платформа за реализация

Автентичната американска система Liberal Arts е от решаващо значение за успеха на университета и възпитаниците му, тъй като предлага възможно най-широка платформа за бъдеща професионална реализация.

Студентите могат да изучават две специалности едновременно или една специалност и една подспециалност. В допълнение, могат да заявят сферата си на образование до края на втората година.

Така не добре ориентираните могат да изпробват силите си в различни области и да направят най-добрия избор спрямо собствените си дадености. Разгледайте всички специалности тук.

Практика, практика и пак практика

Академичният състав на АУБ е от преподаватели от близо 20 националности, завършили някои от най-престижните университети в света, като Харвард, Принстън и Кеймбридж.

Университетът поддържа тесни връзки с бизнеса, който често отваря врати за студенти-стажанти.

Други ключови предимства на Американския университет в България са:

  • Практически подход в обучението
  • Малки групи
  • Модерни аудитории
  • Преподаватели в ролята на ментори
  • Възможности за стипендии

Всяка година АУБ предоставя около 5 млн. долара за стипендии и финансова подкрепа на най-добрите студенти. Това позволява 95% от първокурсниците през есента на 2022 г. да получат финансова подкрепа от университета.

Фондът за стипендии „Анна Чапрашикова“ подпомага учащите да продължат образованието си м магистърски или докторски програми в най-добрите 20 университета в САЩ, сред които Харвард, Йейл, Станфорд и Принстън.

Пълноценен студентски живот

Модерният кампус на АУБ в спокойния и слънчев Благоевград разполага с комфортни общежития, оборудвани аудитории и най-голямата англоезична университетска библиотека на Балканите.

Динамичната учебна и извънучебна среда, съжителството със студенти от над 40 националности в най-авангардния университетски комплекс на Балканите и възможностите за студентска мобилност в Европа и САЩ правят АУБ уникално място.

Висшето учебно заведение практикува активен обмен на студенти с над 300 висши училища в Европа и отвъд океана.

12 ноември: Ден на отворените врати

За да се запознаете от първа ръка с условията в АУБ и да усетите неповторимия дух на университета, посетете кампуса в Благоевград на 12 ноември.

Регистрацията за вашата визита е безплатна, като можете да посетите лекции, да се срещнете с представители на отдела по прием на студенти, както и със самите студенти.   

*Двойна акредитация от New England Commission of Higher Education (NECHE) в САЩ и от българската Национална агенция за оценяване и акредитация.