"Българското гориво, сравнено с покупателната способност на българското население, е особено скъпо."

Това заяви днес пред БНР председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев. Той коментира актуалната обстановка на пазара на горива и предстоящото въвеждане на отстъпката от 25 стотинки за литър, която бе приета от Народното събрание при актуализацията на бюджета. 

Тя, по думите на Терзиев, вероятно ще ще влезе в сила от 00.00 часа идната събота. Причината за забавянето е, че трябва да се изчака обнародването на закона в Държавен вестник. 

"Беше по-нормално да е в петък или в четвъртък, в работен ден. Когато ние не сме изтествали в реална среда тази държавна помощ или отстъпка, има вероятност да има технически проблеми", призна Терзиев. 

Той съветва преди зареждане потребителите първо да питат дали съответната бензиностанция ще предоставя отстъпката. Причината - отстъпката не е задължителна и всеки търговец може да прецени дали да я предлага. Сега големият въпрос е дали малките бензиностанции ще участват в схемата, големите вече обявиха готовност. 

Председателят на асоциацията твърди, че все пак повечето малки търговци ще се включат, защото е "своеобразно поемане на въздух с тези 25 ст." в тази тежка ситуация."

Според Живодар Терзиев е добра новина, че цените се задържат на сегашните си нива. Той прогнозира, че голяма част от потребителите ще се възползват от отстъпката.

Търговците ще дават отстъпката от 25 стотинки от техния оборот, а впоследствие тя ще им бъде възстановявана след деклариране на ДДС, поясни експертът.

"Става въпрос за близо 57-58 дни."

Интересното е, че Терзиев признава, че има странен парадокс у нас - "при падащ нефт и пазарите на нефт когато са в намаление виждаме ужасяващо покачване на пазарите на дизелово гориво и на автомобилен бензин, което не се е случвало никога".

Той обаче отказа да коментира защо се получава така и обяви, че това ще каже специалната комисия, която в момента работи и разследва дейността на "Лукойл"