Директорът на американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) Уилям Бърнс е в Анкара, за да разговаря с колегата си от руското разузнаване Сергей Наришкин и да му предаде послание за последиците, ако Русия използва ядрени оръжия, каза днес служител на Белия дом, цитиран от Ройтерс.

"Той не води никакъв вид преговори. Не обсъжда намирането на решение за войната в Украйна", отбеляза служителят, пожелал да запази анонимност и допълни, че Бърнс ще повдигне и въпроса за задържаните в Русия американци, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано руското издание "Комерсант", позовавайки се на анонимен източник, съобщи, че делегации на Русия и САЩ провеждат необявени преговори в Анкара. Източникът не разкри темата им.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не потвърди, нито отрече информацията за разговорите, съобщи украинският информационен сайт НВ.

"Бяхме изключително открити относно факта, че разполагаме с канали за комуникация с Русия за овладяване на рисковете, включително на ядрените, както и на тези за стратегическата стабилност", каза представителят на Белия дом и добави, че Украйна е била уведомена предварително за посещението на Бърнс.

По-рано този месец се появи новината, че американският съветник по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан е участвал в поверителни разговори с високопоставени руски официални лица, чиято цел е била избягване на риска от по-широкомащабна война заради Украйна.

От друга страна, Държавният департамент на САЩ съобщи, че скоро ще има среща между представители на Вашингтон и Москва, на която ще бъде обсъдено подновяването на инспекциите по Договора за намаляване на стратегическите нападателни оръжия (известен още като Нов СТАРТ), които бяха прекъснати още преди руската инвазия в Украйна.

НАТО: Киев ще решѝ при какви условия да преговаря

Украйна трябва сама да реши при какви условия би била склонна да преговаря с Русия за прекратяване на войната, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и добави, че ролята на алианса е да подкрепя Киев, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Какви условия би приела за приемливи за нея, зависи единствено и само от Украйна. А това, което зависи от нас, е да подкрепяме Киев", каза той на обща пресконференция в Хага с представители на нидерландското правителство. "Не бива да правим грешката да подценяваме Русия. Тя все още контролира големи части от Украйна. Това, което ние трябва да направим, е при евентуални преговори Киев да може да ги води от максимално изгодни изходни позиции".

Столтенберг посети днес Нидерландия, където се срещна с  министрите ѝ на външните работи и отбраната Вопке Хукстра и Кайса Олонгрен.