Русия санкционира Джим Кери - актьора, познат от филми като "Маската", "От глупав по-глупав", "Шоуто на Труман" и много други.

Той е под номер 88 в "черен списък", включващ общо 100 канадски граждани. 

На 27 февруари, три дни след началото на инвазията, актьорът, който също така е и художник, публикува рисунка и съобщение в "Туитър".

"Къса ми се сърцето, като гледам невинни хора (особено деца) да бъдат излагани на опасност заради поредните грандиозни политически тъпаци на историята. Пазете се от необичаните".

В Русия няма да могат да влизат и актрисата Катрин Уиник, известна от участията си в сериалите "Викинги" и "Кости", режисьорът и писател Дейвид Безмозгис, както и световноизвестната канадска писателка Маргарет Атууд.

Друго любопитно попълнение в списъка е Стивън Бандера - внукът на украинския националист Степан Бандера. 

Санкционирате са със забранен достъп до Русия.

"Сред тях са високопоставени служители, бизнесмени, активисти на множество пробандеристки организации, медии и финансови структури, които участват пряко във формирането на агресивна антируска нагласа", се казва в изявление на външното министерство.

Посочва се още, че санкциите се въвеждат в отговор на "продължаващата практика на режима на премиера Джъстин Трюдо да налага санкции срещу руското ръководство, политици и парламентаристи, представители на бизнеса, експерти и журналисти, културни дейци, както и всеки когото канадските русофобски власти смятат за нежелателен".