Бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс заяви, че неговата Републиканска партия ще "има по-добър избор в бъдеще" от Доналд Тръмп, когато определя кандидата си за президентските избори през 2024 г.

Очаква се днес Тръмп да обяви кандидатурата си за този вот в изявление от имението си в Мар-а-Лаго във Флорида. Той продължава да отказва да признае поражението си на изборите преди две години от демократа Джо Байдън.

В интервю за Ей Би Си Нюз Пенс каза, че той и семейството му още не са решили дали той да се бори за президентската кандидатура на републиканците. Като друг евентуален кандидат освен него и Тръмп се очертава губернаторът на Флорида Рон Десантис, когото Тръмп открито предупреди да не се кандидатира.

Попитан дали смята, че бившият му шеф трябва да бъде отново президент, Пенс каза:

„Мисля, че това зависи от американския народ. Но мисля, че ще имаме по-добър избор в бъдеще. Хората в тази страна всъщност се разбират доста добре, след като излезеш от политиката. И мисля, че те искат да видят своите национални лидери да започнат да отразяват същото състрадание и щедрост на духа. И мисля, че в следващите дни ще имаме по-добър избор.“

Отношенията между Тръмп и Пенс са ледени след като привърженици на Тръмп атакуваха Конгреса на 6 януари 2021 г., докато сенаторите и представителите удостоверяваха резултата от президентските избори. В интервюто за Ей Би Си Пенс, който по време на щурма беше на Капитолия, каза че в същия ден не се е чувал нито с Тръмп, нито с когото и да било от Белия дом. Пенс добави, че е отказал предложение на охраната си да напусне сградата да Конгреса, въпреки че бронираната му лимузина го е чакала пред един от входовете.