Депутати от повечето политически сили в Европейския парламент се противопоставиха на предложението на Европейската комисия газът и ядрената енергия да бъдат включени в списъка на екологично устойчивите дейности, по-известни като таксономия.

Еврокомисарят по финансовите услуги, финансовата стабилност и съюза на капиталовите пазари Марейд Макгинес изтъкна, че в предложения делегиран акт ЕК се дава приоритет на инвестициите във възобновяеми източници.

“Газът е изкопаемо гориво и никога не съм го описвала по друг начин. Някои страни членки обаче, които се отдръпват от мръсните изкопаеми горива, могат да се нуждаят от газа в преходния период. И точно затова поставихме синьото гориво в тази таксономия. Ядреното гориво с нисък въглерод също е част от преходния ни енергиен микс и по тази причина е в преходната категория на таксономията”, каза тя.

Макгинес допълни, че няма задължение за нито една страна членка да инвестира в газ или ядрено гориво.

Критериите - от Франция и за Франция

„Зеленият“ нидерландски евродепутат Бас Еяйкхаут - зам.-председател на парламентарната комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, заяви, че по този допълнителен делегиран акт не е имало публични консултации, а Европейският парламент е бил поканен да участва само неофициално. Колкото до включването на ядреното гориво, според него това е чиста политическа игра от страна на Франция.

“Критериите са написани от Франция и за Франция. Освен това, тук създаваме нова категория за газа и имаме по-висок допустим праг на емисии, отколкото за друга енергия. Като връх на всичко това, сега има война в Украйна. Как така втечненият газ няма да се побере в категорията за чиста енергия, а руския газ – да?”, попита Ейкхаут.

Германецът Маркус Фербер от ЕНП бе на същата позиция и посочи, че този акт не се основава на научни, а на политически критерии.

Жил Боайе от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) обаче смята, че трябва се позволят инвестиции в двете категории, но при стриктни условия.

Утре евродепутатите ще гласуват предложението на Комисията. Във всички политически групи в ЕП има разделение по въпроса.

Европейският парламент е единственият, който може да спре влизането на делегирания акт в сила от догодина. Сред страните членки няма достатъчно мнозинство за отхвърлянето му. България е сред държавите, които го подкрепят.

Разделение и сред българите

Двамата български евродепутати, които взеха думата, се изказаха коренно противоположно.

Радан Кънев от „Демократична България“ (ДБ) и ЕНП не вижда причина да подкрепи делегирания акт в настоящия му вид.

„Ядрената енергия според мен има бъдеще, но не и в този пакет с газа. Има проекти в областта на газа, които можем да считаме за устойчиви – конкретно тези, които водят до по-ниска зависимост от външни вносители. Но това не се посочва изрично в делегирания акт“, мотивира се Кънев.

Той изтъкна, че в него се цитира технологията, довела до настоящите цени на енергията и която чрез Турски поток“, „Северен поток 1“ и „Северн поток 2“ довела до огромна зависимост от доставките от Русия.

Социалистката Цветелина Пенкова пък призова депутатите да подкрепят акта.

„Това не е дебат за ценности, за или против зелените цели, които сме си поставили и около които сме се обединили. А дали да се даде възможност за временно финансиране на енергийни източници, които са от ключово значение за европейските граждани и индустрия. Въпросът не е дали ще продължим да инвестираме в тях, защото са нужни, а откъде ще дойдат средствата“, каза тя.

И попита колегите си:

„Ще улесним ли възможността за частно финансиране на тези проекти? Ще създадем ли регулаторна рамка за генериране на свежи пари в енергийния сектор? Или ще натоварим държавните публични финанси, които трябва да бъдат насочени за справяне с по-сериозни проблеми?“

Киев: ЕС дава на Москва по 1 милиард евро дневно за ракети

Против таксономията е и Украйна. Мотивът обаче е коренно различен. И причините според Киев не са във Франция, а в Русия.

"Това предложение не взема под внимание новата геополитическа реалност и е изградено върху разбирането на наличието на евтин руски газ. Той не може да бъде част от решението. ЕС не може, от една страна, да подкрепя Украйна и да й дава оръжия, а от друга - да изгражда икономика въз основа на евтиния руски газ“, заяви украинската депутатка Ина Совсун.

Тя говори по видеовръзка пред група депутати от седемте политически сили в Европейския парламент.

„Призовавам ви да спрем това“, каза Совсун.

Тя нападна ЕС, че дава на Русия по 1 милиард евро на ден за покупката на горива. С парите Москва произвежда ракети за унищожаване на украинските семейства и бъдещето на страната. Депутатката припомни, че в предложението на ЕК липсват инвестиции в терминали за втечнен природен газ, тъй като то е писано преди руската агресия в Украйна. Тази геополитическа реалност обаче вече не съществува, посочи.