Украйна отбеляза може би най-голямата си победа досега от началото на войната, като успя да си върне Херсон. Какво означава това за Черноморския регион, част от който е и България, за хода на войната и за режима на Путин в Русия? Германски анализатори изброиха пред телевизия ZDF всички важни ползи, които носи тази победа.

Украйна запазва достъпа си до Черно море

Най-важният резултат от руското изтегляне от Херсон е огромно стратегическо поражение за Русия и в същото време значителна победа за Украйна. С изоставянето на Херсон Русия губи плацдарма си на западния бряг на Днепър. Отсега нататък вече няма дори теоретична възможност за сухопътна атака срещу Миколаев и Одеса.

Победата е от сериозно значение и за останалите държави в Черноморския регион, сред които и България. Тя означава, че Русия не може да откъсне Украйна от Черно море и да се сдобие с отправна точка, от която може да атакува не само Украйна, но и други държави в района.

Прогонването на руската армия от Херсон също така елиминира възможността за напредване на руското настъпление на север към Криви Рих. По този начин руските войски няма да могат да прекъснат ключовия маршрут за доставки от запад на изток, който минава през центъра на Украйна.

Победата обаче не е окончателна

Оттеглящите се руски войски са разрушили всички мостове над Днепър. Липсата на мостове прави практически невъзможно за украинските сили да преминат в настъпление оттатък Днепър, тъй като руските войски твърдо защитават източния бряг. Поради това реката най-вероятно ще продължи да служи като фактическа фронтова линия в този регион още дълго време.

Все още не е ясно дали всички руски военни наистина са били евакуирани, или някои от тях са останали, вероятно в цивилни дрехи. В сряда началникът на щаба на САЩ Марк Мили изчисли, че Русия все още разполага с 20 000 до 30 000 войници в региона. Малко вероятно е такава голяма сила да е била евакуирана само за два дни.

Влияние върху общественото мнение в Русия

Херсон е град с голямо символично и политическо значение. Градът е единственият регионален център, завладян от Русия след февруари 2022 г. Освен това градът заема важно място в историята на Русия.

Загубата на Херсон няколко месеца след анексията вероятно ще окаже голямо влияние върху общественото мнение в Русия. Много местни коментатори са шокирани - въпреки усилията на Министерството на отбраната да представи изтеглянето като просто "прегрупиране".

Говорителят на президента Владими Путин - Дмитрий Песков вече заяви, че Херсон ще остане част от руската територия. Бившият руски президент и заместник-секретар на Националния съвет по отбрана Дмитрий Медведев също се опита да сведе до минимум политическите щети. Той обеща, че Русия скоро ще се върне в Херсон. Малко вероятно е обаче унищожените руски въоръжени сили да успеят да го направят скоро.

Врата към Крим 

Цялата Херсонска област бе напълно завладяна от Русия още в първите дни на инвазията. Военната съпротива бе слаба. Регионалната столица Херсон, в която преди това живееха около 280 000 души, беше окупирана в началото на март. Повечето от жителите са рускоговорящи. Нито един друг регион в Украйна не е окупиран толкова бързо. Как е станало това, все още не е ясно. Това е един от най-болезнените въпроси за правителството в Киев.

Херсонската област е с площ около 28 500 кв. км – толкова голяма е например Белгия. Пейзажът се характеризира с обширни степи. От стратегическа гледна точка това е може би най-важният регион в Южна Украйна, тъй като има достъп до две морета: Азовско на изток и Черно на запад. По-важното е, че единствената сухопътна връзка с Крим минава през Херсонска област. Това е входната врата към полуострова, анексиран от Русия през 2014 г. И тази врата остава до голяма степен отворена по време на руската инвазия. Не са взривени мостове, които биха могли да спрат настъплението. Големи руски формирования успяват да напреднат на стотици километри на север от Крим.

Най-важната цел на Русия вероятно беше Северният кримски канал, който започва от Нова Каховка, на около 80 км източно от Херсон, и завършва при Керч в Крим. Полуостровът страда от недостиг на вода и още от съветско време се снабдява с прясна вода от Днепър чрез този канал. След анексирането Украйна спря водния поток, което създава проблеми за водоемкото земеделие в Крим. Руските войски взривиха язовира, построен през 2014 г., и отново пуснаха водата.

В същото време, окупирайки Херсон и други градове в долното течение на Днепър, руската армия успя да затвори важния за Украйна воден път към Черно море. Сега той отново е освободен.

Херсон - столица на дините

Херсон е известен най-вече с корабостроенето си. Градът е основан в края на XVIII в. в тогавашната Руска империя при устието на река Днепър и е наречен на името на древногръцкото кримско селище Херсонес. Херсон е най-старото морско пристанище на украинското черноморско крайбрежие. Тук са построени първите бойни кораби за руския Черноморски флот. От съветско време Херсон е специализиран в производството на граждански товарни кораби, включително танкери. През февруари 2022 г., няколко дни преди руската инвазия, корабостроителницата обявява подписването на договор за построяването на четири товарни кораба за Нидерландия.

Когато украинците мислят за Херсон, първите неща, които им идват наум, не са кораби, а дини и домати. Особено легендарни са дините от Херсон. Всяка година от август нататък украинските магазини са пълни с херсонски дини. Само че не тази година. В социалните мрежи снимките на украински войници с диня се превърнаха в символ на победата.

Херсонският регион е известен с отглеждането на плодове и зеленчуци. Общата селскостопанска площ от около два милиона хектара е най-голямата в Украйна. Това е почти два пъти повече, отколкото в Нидерландия. Не е чудно, че първият украински завод, производител на кетчуп, е основан в град Качовка през 1993 г.: компанията "Цумак". Той се смята за един от успешните примери в независима Украйна. На своя уебсайт компанията, основана от двама шведи, гордо заявява, че разполага с най-голямото поле с краставици в Европа. Град Каховка е окупиран от руските войски още в първия ден на войната. "Чумак", в момента номер две на украинския пазар, спира производството и премества седалището си в Киев.

Украйна реагира предпазливо

В отговор на обявеното изтегляне на руските войски от Херсон украинският президент Володимир Зеленски призова за сдържаност.

„Врагът не ни дава подаръци, не прави „жестове на добра воля“. Все още трябва да се борим“, подчерта той в обръщението си вечерта на 9 ноември.

Зеленски се обърна и към Путин:

„Всеки опит да взривите Каховската ВЕЦ, да наводните нашата територия и да оставите Запорожската атомна електроцентрала без вода ще означава, че ще обявите война на целия свят. Помислте си какво ще ви се случи тогава.“