Техногигантът Google ще плати 391,5 млн. долара в споразумения с 40 щатски прокурори от 40 различни щата в САЩ, съобщи Ройтерс. Обвинението е, че компанията е заблудила потребителите, които са изключили настройките за локация и са считали, че Google не ги следи.

Всъщност изключването на "История на локация" не означава, че Maps или Search услугите не записват къде се намираш при търсене. Премахването на тези данни е възможно, но доста сложно, а Google ги предоставя в анонимизиран вид на рекламодатели.

Разследването започна срещу Google още през 2018 г. по доклад от "Асошиейтед прес" и доведе до серия от дела в почти всеки американски щат. Преди месец бе решено дело в Аризона, на която Google плати 85 млн. долара, текат все още дела във Вашингтон, окръг Колумбия, щата Вашингтон, Индиана и Тексас. Подобни дела се водят и от регулатори в други държави.

В САЩ това е най-голямото споразумение между щати и публична компания досега.

Google признава донякъде вината си и обещава да осигури по-прозрачно локализиране и по-удобни инструменти за тези, които не искат да бъдат следени от услугите ѝ.