Техногигантът Google не успя да убеди Общия съд на Европа да отмени решението на Еврокомисията по антитръстовия случай на Android и решението й да наложи на компанията глоба от 4,3 милиарда евро, но постигна намаление с 5% при обжалване, съобщи Engadget.

Това означава, че компанията ще трябва да плати "само" 4,125 млрд. евро. Общият съд на ЕС потвърди решението на ЕС, според което компанията е злоупотребила с господстващото си положение на пазара, когато е задължила производителите на Android устройства да инсталират предварително нейни приложения и едноименната търсачка.

ЕК реши през 2018 г., че така Google е циментирала господстващата си позиция в общото търсене в интернет. Близо 80% от смарт устройствата в ЕС работят с Android, а хората често се задоволяват с опциите по подразбиране - много потребители дори не знаят, че имат други.

Според анализаторите, това е сериозен удар срещу Google и отваря път към още регулации и ограничения на всички монополисти онлайн. 

Сумата е толкова голяма именно заради търсачката - компанията печели повечето от приходите си от реклами покрай нея. За тях над 4 млрд. долара обаче не са толкова сериозна сума. Според Statista рекламните приходи на Google за миналата година възлизат на 209,49 млрд. долара.

Google освен това се е стремял да не позволи развитието и присъствието на пазара на устройства, работещи с различни от тяхната версия на Android. Операционната система се поддържа активно от Google, но ядрото й е напълно безплатен свободен софтуер.

От компанията очаквано твърдят, че Android винаги е давал повече възможности на потребителите, а не по-малко.