Германското правителство реши да национализира бившата компания на "Газпром", SEFE (Securing Energy for Europe), която притежава най-голямото подземно газово хранилище в Западна Европа. Това съобщиха от Министерството на икономиката и опазването на климата на Германия.

Агенцията оправда тази стъпка с неплатежоспособността на SEFE, която би застрашила сигурността на доставките за Германия.

"За да се предотврати тази опасност и SEFE да продължи да работи, в момента се извършва промяна на собствеността и стабилизиране на компанията", се казва в изявлението.

Министерството на икономиката отбеляза, че SEFE е ключова компания за доставка на енергия в Германия. Преди това тя се наричаше Gazprom Germania GmbH (GPG) и бе собственост на "Газпром".

Украйна: След решението на ООН замразените руски активи могат да компенсират нашите загуби

Решението на Общото събрание на ООН да подкрепи резолюцията за създаване на механизъм за компенсиране на Украйна за щетите, причинени от агресията на Руската федерация, дава възможност на страните, в които се намират замразените активи на Русия, да задействат международен компенсационен механизъм. Това съобщи пред "Укринформ" заместник-министърът на правосъдието Ирина Мудрая.

"Какво означава за нас резолюцията на ООН: страните, в които се намират конфискуваните активи на Руската федерация, вече имат законово обосновано решение и ще могат да преминат от дискусии към действия за започване на работата на международен механизъм за обезщетение. Украйна ще им предложи да сключат международен договор за търсене на отговорност от Руската федерация и компенсация на нанесените загуби от руската агресия", коментира тя.

Тя отбеляза, че "най-накрая колосалната работа на голям брой специалисти е получила резултата, за който са се борили от началото на войната".

В Канада, като част от прилагането на антируските икономически санкции за нарушаване на суверенитета на Украйна, са блокирани над 412 милиона канадски долара (около 330 милиона щатски долара). Това се посочва в изявление на Кралската канадска конна полиция.