Общото събрание на ООН прие резолюция, която призовава Русия да плати военни репарации на Украйна, съобщи световната организация.

Деветдесет и четири страни гласуваха "за" резолюцията, 14 бяха "против" и 73 се въздържаха.

„Преди седемдесет и седем години Съветският съюз поиска и получи репарации, наричайки това морално право на страна, претърпяла война и окупация“, каза украинският постоянен представител в ООН Серхий Кислиця. „Днес Русия, която твърди, че е наследник на тиранията от 20-и век, прави всичко възможно, за да избегне плащането на цената за собствената си война и окупация, опитвайки се да избяга от отговорност за престъпленията, които извършва“. 

Кислиця напомни, че Русия е подкрепила създаването на Компенсационната комисия на ООН след нахлуването на Ирак в Кувейт през 1991 г. Тази комисия е приключила мандата си през февруари и е изплатила над 52 милиарда долара репарации на жертвите на агресията. 

Говорейки преди гласуването, руският представител Василий Небензя определи проекта на резолюцията като незаконен и заяви, че чрез него малка група страни се опитва да превърне Общото събрание на ООН в съдебна инстанция

„Тези страни се хвалят с това колко са отдадени на върховенството на закона, но в същото време се подиграват със самото му подобие“, каза той. 

Небензя добави, че предложеният механизъм за репарации ще бъде създаден от група страни, които ще решат как той да функционира.

„ООН няма да играе роля в този процес, тъй като механизмът се предлага да бъде създаден извън ООН и никой няма планове да се отчита пред Общото събрание за своята дейност“, продължи той.

Руският представител заяви и че „не се съмнява“, че финансирането на евентуалните репарации ще дойде от замразени руски активи, които възлизат на милиарди.

Западните страни отдавна искат да размразят тези активи, каза той, не за да ги върнат на собственика им или за да ги похарчат за подпомагане на Украйна, „а по-скоро за да финансират собствените си постоянно нарастващи доставки на оръжия за Киев и покриване на дълговете за оръжията, които вече са доставени".

Страните, които гласуваха против резолюцията освен Русия са Китай и Иран. Сред въздържалите се са Бразилия, Индия и Южна Африка. Не всички 193 държави членки на ООН участваха в гласуването.

Световните медии отбелязват, че тази резолюция получи най-ниското ниво на подкрепа от петте предишни, свързани с Украйна, приети от Общото събрание след нахлуването на Русия на 24 февруари.