Русия подложи днес цяла Украйна на нова масирана въздушна атака след няколко седмици на временно затишие, съобщиха украинските власти в социалните мрежи.

Това беше най-голямото руско въздушно нападение досега, изстреляни бяха 100 ракети в сравнение с 84 на 10 октомври, каза говорителят на въздушните сили на Украйна Юрий Игнат, цитиран от сайта НВ. По думите му целите на атаката са били предимно обекти на енергийната инфраструктура във всички области на Северна, Централна и Западна Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди днес гражданите, че се очакват нови руски ракетни удари, но страната ще издържи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Знам, че ударите са причина за спиране на електричеството на много места... Работим по щетите, ще възстановим всичко, ще оцелеем", заяви той във видеообръщение. 

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че нападението е очевидният руски отговор на вчерашното видеообръщение на Зеленски към срещата на Г-20 в Индонезия, в което той изложи украински мирен план от 10 точки. Кремъл и руският външен министър Сергей Лавров го отхвърлиха като нереалистичен.

Американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан осъди атаката, предаде Си Ен Ен.

Взривове бяха чути в столицата Киев и в други големи градове. В областите на Чернигов, Полтава и Черкаск е забелязано прелитане на ракети и се е задействала противовъздушната отбрана.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че руски ракети са улучили три жилищни блока в столицата. В половината от нея е прекъснато електроснабдяването.

Първоначалните данни бяха за най-малко един убит в Киев.

 Местните власти в Ровно и Харков съобщиха за поразени обекти на критичната инфраструктура. И в двата града има проблеми сд електроснабдяването.

Кметът на Лвов Андрий Садовий съобщи за ракетни попадения в западноукраинския град. 

Кметът на Кривой рог Александър Вилкул и управителят на Николаевска област Виталий Ким съобщиха за няколко вълни от ракети Х-101, изстреляни от руски стратегически бомбардировачи Ту-95, вероятно от района на Волгоград - Астрахан.

Над 7 млн. домакинства останаха без ток

Над седем милиона домакинства в Украйна са без ток след руските ракетни удари по електроснабдителната мрежа на страната днес, предаде Франс прес, като се позова на властите.

"Повече от седем милиона домове вече нямат ток в Украйна, след като 15 енергийни съоръжения в цялата страна бяха повредени", обяви в социалните мрежи Кирило Тимошенко, заместник-началникът на канцеларията на президента Володимир Зеленски.

"Нашите електроинженери сега правят всичко възможно, за да възстановят захранването възможно най-скоро", добави той.

Молдовските власти съобщиха днес за сериозни спирания на тока, след като при руски удари в съседна Украйна по електропреносна линия, която снабдява Молдова с електричество, спря да тече ток, предаде АП.

"След като през последния час Русия извърши бомбардировки, насочени срещу енергийната система на Украйна, по една от електропреносните линии, които гарантират доставките на електричество за нашата страна, спря да тече ток. Това доведе до сериозни спирания на тока в цялата страна", каза молдовският министър на инфраструктурата Андрей Спину.

Той уточни, че въпросната електропреносна линия не е повредена, но автоматично се е изключила от мрежата като предпазна мярка.

Новата серия руски удари съвпадна със срещата на върха на Г-20 в Индонезия, където войната в Украйна е основна тема, като Русия е представена от външния си министър Сергей Лавров, а не от президента Владимир Путин.