На 9 януари ще стартира по същество с разпит на свидетели делото за клевета, което бившият прeмиер Кирил Петков води срещу още по-бившия Бойко Борисов. Както Петков предупреди, той се е почувствал оклеветен заради изказвания на лидера на ГЕРБ, че в правителството, водено от "Продължаваме промяната" са получавали комисионни от газови доставки.

Интересното при това дело е, че то се води като за обикновено престъпление - по члена от Наказателния кодекс за клевета. В него прокурор не участва, но все пак Борисов, който днес не дойде, е подсъдим. А към наказателното дело бе присъединен и частен иск - именно той е в размер на 10 хил. лв. - частично от бъдещи 500 хил. лв. (заради споменатите 10 хиляди лв. то отиде в най-ниската инстанция - Софийския районен съд, което навремето предизвика "правна престрелка" между ПП и ГЕРБ, б.р.)

Защитата на Борисов се възпротиви гражданската претенция да бъде "прикачвана" към наказателното дело. Съдът обаче определи, че това е напълно допустимо.

Кирил Петков също не дойде на делото, а бе изпратил адвоката си.

Така през януари трима свидетели ще доказват неимуществените вреди, които е претърпял лидерът на "Продължаваме промяната". Адвокатът на Петков Стоян Мадин обаче отказа да посочи кои ще са те и дали са публични личности.

Защитникът на Борисов Менко Менков също не спомена кого възнамерява защитата занапред да вика като свидетел.

Делото се гледа при повишен интерес от медиите, които традиционно защитават позициите на ГЕРБ и Борисов.