Газът и ядрената енергетика запасиха статута си на "зелени" дейности.

Това стана, след като Европейският парламент в Страсбург не събра необходимото за отхвърлянето на делегирания акт абсолютно мнозинство за неговото отхвърляне.

България подкрепя този акт и би трябвало да е доволна от резултатите от вота.

Ако и Съветът на ЕС не възрази, делегираният акт за таксономията ще влезе в сила на 1 януари 2023 г.

Днес Европейският парламент не възрази срещу акта на Европейската комисия за включване при определени условия на определени дейности, свързани с ядрена енергия и природен газ, в списъка на екологично устойчивите икономически дейности, обхванати от т.нар. таксономия на ЕС.

Комисията счита, че частните инвестиции в свързаните с газа и ядрената енергия дейности имат роля за екологичния преход, тя предложи някои подобни дейности да бъдат класифицирани като преходни и допринасящи за смекчаване на последиците от климатичните промени. Включването на дейности, свързани с природния газ и ядрената енергия, е ограничено във времето и зависи от специфични условия и изисквания за прозрачност.

278 евродепутати гласуваха „за“ резолюцията, отхвърляща акта, 328 „против“ и 33-ма „въздържал се“.

Парламентът би могъл да наложи вето върху предложението на Комисията при абсолютно мнозинство, или 353-ма от общо 705-ма депутати. Ветото обаче не мина, макар привържениците му на брой да бяха повече от противниците.

В политическите групи в ЕП имаше силно разделение по въпроса. Така бе и сред българските евродепутати. За отхвърлянето на акта гласуваха Радан Кънев от „Демократична България“ и ЕНП и Елена Йончева от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД), става ясно от поиментната справка.

Социалистите Сергей Станишев и Иво Христов не участваха във вота.

Останалите 13 български представители гласуваха актът да остане.

Регламентът за таксономията е част от плана за действие на Комисията за финансиране на устойчивия растеж. Целта му е да стимулира екологосъобразните инвестиции и да предотврати заблуждаващите твърдения за екосъобразност, или greenwashing.