Кардиологичната болница "Св. Екатерина" има нов директор, съобщиха от Министерството на здравеопазването в сряда. Проф. Николай Димитров поема поста от дългогодишния ръководител на лечебното заведение проф. Генчо Начев в една предизвестена смяна. Миналия петък от МЗ дадоха дълга пресконференция, посветена на състоянието на болниците в страната, със специален акцент върху "Св. Екатерина" и възнагражденията на нейния директор.

 
Тогава доц. Васил Пандов, началник на кабинета на здравната министърка проф. Асена Сербезова, подчерта как 85,3 на сто от всички възнаграждения в болницата, сключени по граждански договори в периода 1 януари 2019 г. - 30 април 2022 г., са били за изпълнителния директор на лечебното заведение проф. Генчо Начев.

В парична стойност това са 952 570 лв.

От МЗ на няколко пъти уточниха, че никой не поставя под съмнение професионалните качества на проф. Начев, а, че тези граждански договори на практика имали характеристиката на трудови, били гласувани освен това от Съвета на директорите, чийто член е и изпълнителният директор - някои от тях даже и със задна дата.

Има нарушения и на Закона за лечебните заведения, и на Закона за публичните предприятия, посочи д-р Васил Пандов, началник на кабинета на здравния министър, както и председател на Надзорния съвет на НЗОК. Така месечно са получавани по 22 хил. лв. средно по граждански договор, изчисли той.

В "Света Екатерина" за 10 години била извършена една единствена проверка, посочиха здравните власти. Назначената сега била втората за този период. На този фон други болници като "Пирогов" и "Александровска" били обект на няколко проверки на година.

Установените нарушения в лечебното заведение включвали нередности при целевите средства за закупуване на медицинско оборудване, сключване на договори по оферти с изтекъл срок, липсата на системи за финансов контрол и др., изброи Пандов. Установени са и плащания към контрагенти без сключени договори по Закона за обществените поръчки, въпреки че сумите са надвишавали 50 хил. лв. - за строителство, и 30 хил. лв. при доставката на услуги. Имало е и отдаване под наем с на практика безсрочни договори.

Особено сериозен проблем, според Пандов - в кардиологичната болница не е имало показатели за оценяване как да става разпределянето на т. нар. ДМС (допълнително материално стимулиране, б.р.), възнагражденията по извършената работа по клиничните пътеки. Така това е ставало по субективни критерии, смятат здравните власти.

За смяната на Начев, който е начело на "Св. Екатерина" от 2006 г. се заговори неофициално доста преди тази пресконференция, а здравните власти много се постараха да създадат впечатление за нейната неотложност.

Реакцията на проф. Начев

Проф. Генчо Начев посочи в отговор на обвиненията, че когато е поел ръководството на болницата през 2006 година, "Св. Екатерина" е имала 10 милиона лева дълг в падеж, докато в момента лечебното заведение разполагало с 10 милиона лева в депозитни сметки и нито стотинка просрочени задължения.

"През тези 16 години болницата е инвестирала 28 млн. лв. собствени средства за модерна апаратура и таблиране на иновативни технологии. Ако това е лоша финансова дисциплина, не мога да си представя коя е добра", написа още той в позиция миналия петък.

За възнагражденията си от граждански договори казва, че това не са обществени средства. И още:

"Неколкократно се акцентира върху факта, че моето възнаграждение по граждански договор за опериране на пациенти, които ме избират е 85,3% от всички граждански договори. Искам дебело да подчертая, че това не са обществени средства! Това са средства от пациенти, които ми имат доверие и изявяват желание да ги оперирам. За тази дейност имам разрешение от министъра на здравеопазването, подписан договор с председателя на Съвета на директорите и всичко е съобразено с изискванията на наредбата за достъпа. Приемам за положителна оценка това, че останалите граждански договори са толкова нисък процент, защото за тяхното изплащане се използват пари на болницата от публично финансиране.

Дано посоченото до тук не звучи като оправдание. Нямам от какво да се срамувам и съм горд с всичко, което сме постигняли за тези години с помощта на ръководството и целия колектив.

Пожелавам на новото ръководство да постигнат още по добри резултати!" 

Новият директор

Според визитката, разпространена от МЗ, проф. Димитров е завършил Медицинската академия в гр. София, специалност „Медицина“. Има придобити специалности по вътрешни болести и кардиология и магистърска степен по здравен мениджмънт. През 2013 г. е придобил научна степен „доктор на науките“ в област „Кардиология“.
 
Практикувал е в Университетската клиника в Берн и в Кьолнския университет. Професионалният му път дълги години е свързан с УМБАЛ „Св. Екатерина“, където започва работа през 1992 г. като асистент. През 2004 г. е назначен за медицински директор на учебната база на УМБАЛ „Св. Екатерина“, а през 2005 г. е завеждащ Клиниката по вътрешни болести към лечебното заведение. В периода 2006 г. – 2007 г. проф. Димитров е бил консултант по Инвазивна кардиология в учебните бази на УМБАЛ „Св. Екатерина“ и болница „Лозенец“. От 2010 г. до 2014 г. е заемал длъжността доцент по кардиология в учебната база на УМБАЛ „Св. Екатерина“.
 
В периода 2015 г. - 2016 г. е бил гост професор по интервенционална кардиология в Медицинския университет във Виена.
 
От 2020 г. досега проф. Димитров е заемал длъжността главен секретар на Медицински университет – София.
 
Проф. д-р Николай Димитров има над 80 научни публикации в български и международни издания. Той има опит и в управлението на държавни и частни лечебни заведения – бил е изпълнителен директор на Националната кардиологична болница и МБАЛ „Доверие“, гр. София.
 
"Ръководният екип на Министерството на здравеопазването изказва благодарността си към проф. Генчо Начев за дългогодишната му работа в болница “Света Екатерина”. Към проф. Начев е отправена покана да остане да практикува в лечебното заведение", завършва съобщението от МЗ.