85,3 на сто от всички възнаграждения в болница "Св. Екатерина", сключени по граждански договори в периода 1 януари 2019 г. - 30 април 2022 г., са били за изпълнителния директор на лечебното заведение проф. Генчо Начев.

В парична стойност това са 952 570 лв.

Това отчетоха днес от Министерството на здравеопазването на пресконференция, посветена на състоянието на лечебните заведения в страната. 

Оттам уточниха, че никой не поставя под съмнение професионалните качества на проф. Начев, а, че тези граждански договори на практика имали характеристиката на трудови, били гласувани освен това от Съвета на директорите, чийто член е и изпълнителният директор - някои от тях даже и със задна дата.

Има нарушения и на Закона за лечебните заведения, и на Закона за публичните предприятия, посочи д-р Васил Пандов, началник на кабинета на здравния министър, както и председател на Надзорния съвет на НЗОК. Така месечно са получавани по 22 хил. лв. средно по граждански договор, изчисли той.

В "Света Екатерина" за 10 години била извършена една единствена проверка, посочиха здравните власти. Назначената сега била втората за този период. На този фон други болници като "Пирогов" и "Александровска" били обект на няколко проверки на година.

Установените нарушения в лечебното заведение включвали нередности при целевите средства за закупуване на медицинско оборудване, сключване на договори по оферти с изтекъл срок, липсата на системи за финансов контрол и др., изброи Пандов. Установени са и плащания към контрагенти без сключени договори по Закона за обществените поръчки, въпреки че сумите са надвишавали 50 хил. лв. - за строителство, и 30 хил. лв. при доставката на услуги. Имало е и отдаване под наем с на практика безсрочни договори.

Особено сериозен проблем, според Пандов - в кардиологичната болница не е имало показатели за оценяване как да става разпределянето на т. нар. ДМС (допълнително материално стимулиране, б.р.), възнагражденията по извръшената работа по клиничните пътеки. Така това е ставало по субективни критерии, смятат здравните власти.

Контекстът

"Проблемът за корупцията в здравеопазването е особено чувствителен. Всеки е готов на компромиси за здраве. Тази сфера допринася за нарушеното ни чувство за справедливост", отбеляза Пандов във встъплението си, като посочи, че тази година за здравеопазване са предвидени 7 млрд. лв.

Към 31 март  т. г. общите задължения на болничните заведения са 600 млн. лв.  Просрочените задължения от тях са 113 млн. лв. В системата на МЗ има 65 действащи търговски дружества, 62 от тях са болници. Всички са представили бизнес програма, но от Министерството на здравеопазването са одобрили едва 3 от тях.

В 7 от тях, където има силно влошени финансови показатели, има оздравителни планове, в "Пирогов" и в "Александровска" има назначени прокуристи.

В някои от лечебните заведения още продължават проверките, каза здравната министърка Асена Сербезова и затова те нямат да бъдат коментирани. Така извън споменатите болници остана "Майчин дом", въпреки че неофициално преди пресконференцията на здравните власти се говореше, че сред нарочените за смяна директори е и Иван Костов, който оглавява най-голямата акушеро-гинекологична клиника в страната.

Общият брой на извършените от инспектора на МЗ проверки за първите шест месеца на 2022 г. е 64, отчетоха от министерството. През цялата минала година те били 61. 81 са проверките, осъществени т. г. от "Вътрешен одит". Резултатите от 18 от тях са изпратени на компетентните власти, посочи още Сербезова.

Въпреки че акцент в пресконференцията имаше върху "Св. Екатерина", явно като обосновка, след поредица от медийни публикации как проф. Начев ще бъде уволнен несправедливо, имаше и посочване на "прегрешенията" на още няколко лечебни заведения.

"Пирогов"

В "Пирогов" най-голямото нарушение на освободения от Сербезова миналата седмица директор проф. Иван Поромански било, че той не е спазвал реда, по който трябва да се разплаща с длъжниците на болницата, някои от които започнали да подават сигнали до МЗ. Поромански беше назначен преди малко по-малко от година от служебния министър Стойчо Кацаров на мястото на уволнения Асен Балтов след отново установени нарушения и обвинения в точене на НЗОК чрез фалшиви хоспитализации по време на коронавирусната епидемия. 

Заради лоши финансови резултати от министерството назначиха и прокурист на болницата. Поромански обаче реагира, че е неправилно освободен, като посочи, че за едно година общите задължения на "Пирогов" са започнали да намаляват.

Същевременно остана и сравнението с "Александровска", която също е в незавидно финансово състояние и има прокурист още от април, но чийто директор не беше сменен. Между двете големи болници не можело да се прави паралел, твърдят от МЗ. Първо, в "Александровска" си сътрудничели с прокуриста, а не правели опити да осуетят вписването му в Търговския регистър (както в "Пирогов"), освен това си плащали съвестно и поред на длъжниците.

В "Пирогов" между 2014 и 2021 г., били сключени 1057 договора.

"Плащанията по тях са извършвани, без да се следва последователността на фактурите, т.е. е имало привилегировани и низвергнати кредитори", каза днес доц. Пандов като отбеляза, че тук не става дума за договори, които са обект на проверка на прокуратурата. Просрочията били основно за доставка на лекарства и медицински изделия, се посочи на пресконференцията.

Онкохематологията

В Онкохематологията в София, чието ръководство беше вече сменено заради фрапиращи случаи при лечението на пациентите, едно от драстичните нарушения, които открила проверката, било свързано с високите стойности на бракуваните скъпоструващи медицински продукти - на стойност 178 хил. лв. само за 2021 г. И тук имало нарушения на Закона за обществените поръчки - надвишаването на праговете, наемане на външни юридически консултантски услуги и т. н.

Областната болница в Сливен

Комплексни нарушения били открити при проверките на "Вътрешен одит" в областната болница в Сливен. Много от нарушенията вече били установени и от АДФИ. Заради медийно нашумялата практика за връзване към леглата на бебета без придружител в лечебното заведение е имало две проверки на "Медицински надзор", посочи доц. Пандов. Те установили, че тази фиксация на малките пациенти е практика, нарушава медицинските стандарти, тя не се прилага само, когато болното дете е на вливания. Освен това връзването било одобрено от директора на болницата.

Последваща проверка установила, че през деня всичко изглежда наред - бебетата не са връзвани, но през нощта отново били "фиксирани" към леглата им.

Т. нар. Окръжна в Пловдив

89 дка земя публична държавна собственост били дадени за стопанисване от болницата. Община Пловдив актувала имота, но 10 години по време на различни ръководства от лечебното заведение не последвала реакция. Едва 2 седмици преди изтичането на 10-годишния давностен срок били предприети действия за защита в съда, отчете Пандов. В това време стойността на имота, в чийто граници е и болницата, е растяла.

Болница "Канев"

Сключвани са граждански договори на стойност и 3500 лв., посочи Пандов като без да назовава вероятно имаше предвид назначението в русенското лечебно заведение на национално прочулия се с плагиатстването на научни трудове Венелин Терзиев, назначен като главен научен секретар на болница "Канев".