От днес - 6 юли - всеки нов модел автомобил на пазара на Европейския съюз трябва да има технологията ISA за контрол на скоростта, а от юли 2024 г. всяка кола, която се продава в ЕС, ще трябва да е оборудвана с нея, обяви Европейският съюз по транспортна безопасност.

Какво е ISA? Intelligent speed assistance, или интелигентна асистенция със скоростта, комбинира данните от камерите на колата, картови данни и дълбоко обучение (deep learning), за да установи дали колата се движи над позволената скорост, и предупреждава шофьора за това.

ISA ще включва няколко варианта на обратна връзка към водача - звуково предупреждение, вибрация, обратна връзка през педала за газта, и ако нищо от това не свърши работа - контрол на скоростта, т.е. принудително плавно намаляване.

Разбира се, всичко това ще зависи от производителя и шофьора. Изискванията на ЕК са всеки нов автомобил да има технологията, но то може да бъде контролирано напълно от собственика на автомобила. Дори и всички настройки да са включени, щом колата намали, нищо не спира водача да натисне педала за газта пак и да вдигне отново скорост.

Според данни на Европейската комисия превишената скорост е отговорна за "около 30% от фаталните катастрофи". Тестов проект на име PROSPER в 6 държави сочи, че ISA може да намали смъртните случаи с между 19-28% - ако производителите въведат технологията. Ако това се направи от регулатор, данните сочат, че смъртните случаи на пътя могат да намалеят с между 26-50%.