Какво е бъдещето на газовите доставки за България и на какви цени ще купуваме суровината. Това няма да разберем, след като днес след едночасов спор бе решено заседанието на парламента, на което трябва да бъдат изслушани премиерът в оставка Кирил Петков и министърът на енергетиката Александър Николов по темата, да бъде засекретено.

Вносител на точката в дневния ред бяха от ГЕРБ. И естествено, от ГЕРБ дадоха най-сериозния отпор на това заседанието да бъде закрито.

"Аз искам в това изслушване да стане ясно каква е цената на газа и ще го има ли, т.е. нищо секретно не искаме да разберем и не виждам причина вие да закривате заседанието. Искаме българските граждани да чуят, че газът скочи с 32% от началото на този месец, че следващият месец ще скочи пак. Че вероятно въобще няма дори да го има. И не виждам нищо тайно в това. Според мен го правите, за да скриете истината от българските граждани, но няма да успеете", обяви депутатът и бивш енергиен министър Делян Добрев.

"За" открито заседание се обявиха и от "Има такъв народ", и от ДПС, като Рамадан Аталай от Движението призова за публичност, за да можел да се похвали премиерът в оставка какво е договорил в Щатите. Припомняме, че от САЩ чакаме два танкера с втечнен газ до юли, а Петков обеща дългосрочни договори, чиято съдба остава неясна към момента.

"А в момента искате да скриете хората да не чуят въпросите, на които пак ще трябва да отговаря Кирил Петков, защото той беше човекът, който в САЩ на някаква среща с (вицепрезидента) Камала Харис, траеща между 30 секунди и 2 минути за снимка, е договорил нов газ. И той трябва да отговаря. А министърът на енергетиката там е бил да свети с отразена светлина, защото лидерът и бащата на всичко договори евтин газ. И обеща, че го има и това трябва да се чуе от гражданите. Сега искат да го скрият", атакува и председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

И.д. председателят на Народното събрание Мирослав Иванов обаче настоя - снощи в секретното деловодство постъпили документи, съдържащи класифицирана информация. Затова камерите ще бъдат изключени, а медиите изведени от пленарна зала.

Именно заради спор открито или закрито да е заседаниетио на НС - в случая изслушването на външната министърка в оставка Теодора Генчовска за Република Северна Македония, от поста председател на парламента бе отстранен Никола Минчев. Тогава Минчев реши, че Генчовска няма да представя класифицирана информация и направи изслушването публично. Поради което после бе "импийчнат" с гласовете на ГЕРБ, ИТН, ДПС и "Възраждане". И днес тези формации припомниха това на Мирослав Иванов. Той пък им отвърна с репликата, че от близо месец внася процедурата за избор на нов председател, но новото мнозинство така и не издига кандидат.

"Цената ще е 32% нагоре, а газ - няма" 

Непосредствено след решението на Иванов, от ГЕРБ дадоха брифинг, за да обвинят управляващите, че крият - газовите доставки не са гарантирани, а цените и на тези, които ще ги има - ще са високи. Председателката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова припомни заявките на кабинета в оставка, че със смените в ръководствата и на енергийния регулатор (КЕВР), и на "Булгаргаз", цените ще паднат.

"Вчера стана ясно от ръководството на "Булгаргаз" - цената ще е 32% нагоре, а газ - няма" - обобщи Атанасова.

И даде заявка, че групата на ГЕРБ няма да присъства вече в зала, защото парламентът само си губел времето. Вършел "нула работа", подчерта лидерката на ПГ на ГЕРБ и припомни вчерашното шетчасово четене на докладите за дейността на омбудсмана (направено умишлено, за да се "изяде" времето за гласуване на точката за измененията в Изборния кодекс, б.р.), за да можели да покажат някакви депутати, мълчали като риби досега, че все пак могат да четат. Така било и днес - час и половина процедурни хватки, за да се засекрети най-важната тема за страната - цената на енергоносителите.

Не можело да има нищо секретно по темата, настоя и друга бивша енергийна министърка на Бойко Борисов - Теменужка Петкова (призовавана от години да покаже митичната пътната карта от договореностите с Русия, б.р.) и на свой ред обяви - газ до края на годината няма. Имало обаче посредници. 

А Добрев обобщи:

"Управляващите в момента засекретиха бомбата, която слагат пред следващия служебен кабинет на Румен Радев, който ще трябва да въведе ограничителен режим на газа. Правителството на Радев ще трябва да реши кои заводи да работят и кои не, кои болници да ползват газ и кои да се върнат на нафта. И ако пред служебния кабинет на Радев е заложена бомба, пред следващия редовен кабинет през зимата е заложена ядрена бойна глава".

След края на заседанието депутати коментираха пред Клуб Z, че изводът е: осигурен газ от САЩ няма.