Британският премиер Борис Джонсън ще подаде оставка като лидер на торите днес, обяви Би Би Си.

Служителите на канцеларията на "Даунинг стрийт" 10 са били уведомени, че той ще се оттегли. Джонсън ще направи изявление "до часове".

Според британската обществена медия Джонсън ще остане премиер до есента, но ще напусне поста лидер на управляващата Консервативна партия. Тя ще избере нов председател през лятото. Бъдещият премиер ще бъде излъчен на конгреса на торите през октомври.

Новият министър на финансите Надим Захауи призова премиера да се оттегли - по-малко от 48 часа, след като бе назначен на поста от него. Същият апел към Джонсън отправи и министърът на отбраната Бен Уолъс.

За по-малко от 48 часа оставки подадоха общо над 50 представители на британското правителство на няколко нива - безпрецедентно голям брой.

Вчера Джонсън отказа да се оттегли.

Сред подалите оставка са и някои от най-верните спътници на Джонсън. Почти на всеки час някой от правителството обявяваше оставката си. Само тази сутрин от постовете си се оттеглиха министърът за Северна Ирландия Брандън Люис, министърът по сигурността Дeймиън Хиндс, правосъдният министър Джеймс Картлидж и министърката на образованието Мишел Донелън. Заедно с тях си тръгват и десетки служители от кабинетите им.

Към тази вълна от оставки се прибавят и уволнения, направени от самия Джонсън. Снощи премиерът уволни министъра на строителството и негов най-близък съюзник Майкъл Гоув. 

Гоув призова Джонсън да подаде оставка, за да спести следващи щети на държавата и партията. Призивът бе подкрепен от вътрешната министърка Пити Пател, министъра на транспорта Грант Шапс и министърът на икономиката Куортънг. Те обаче засега остават на постовете си. 

Главната покурорка Стела Брейвърман помоли тази сутрин Джонсън да послуша колегите си и да се оттегли. Тя предложи себе си за негов заместник. „Ако има избори за нов партиен лидер, ще се кандидатирам“, заяви тя. 

Лидерът на опозицията Кийр Стармър обвини Джонсън, че „играе унизителен театър“, а лидерът на парламентарната фракция на Шотландската национална партия Йън Блекфорд настоя за нови избори.

Въпреки това Джонсън все още не иска да се оттегля като премиер, тъй като според него е избран от 14 милиона души и „има да се прави толкова много за страната“. 

Възможно е той да не остане премиер чак до есента, защото идният вторник може да се поиска втори вот на недоверие. По досегашните правила вот на недоверие може да се свиква веднъж на 12 месеца, но точно това правило ще бъде разгледано от комисия за парламентарните правила другата седмица.

Правителствената криза бе предизвикана от поредица от разкрити лъжи и афери на премиера и някои от неговите приближени. Джонсън попадна в окото на бурята, след като бе разкрито, че е участвал в парти по време на най-строгия локдаун. Към това се прибавиха и обвиненията в сексуално посегателство, отправени към съпартиеца му Крис Пинчър. Въпреки тези обвинения Джонсън повиши Пинчър и това предизвика негодувание. Стана ясно, че премиерът е знаел за проблемите на Пинчър още от 2019 година. Първоначално Джонсън отричаше, но после призна и се опита да се измъкне, че просто „е забравил“ за тези обвинения.

Поръчали ли са в Брюксел още шампанско?

„Поръчали ли са в Европейската комисия допълнително шампанско по повод оставката на Борис Джонсън“?

Този шеговит въпрос зададе журналист по време на редовния брифинг на ЕК.

„Средствата на Комисията за алкохол са твърде ограничени“, каза говорителят Йоханес Барке.

От ЕК не коментират политическите събития в трети страни, каза друг говорител – Дан Фери. Той допълни, че предстоящата оставка не променя позицията на Брюксел за Протокола за Ирландия/Северна Ирландия -  да се търси неговото приложение във Великобритания.

Оставката няма да спре и започнатите от ЕК процедури срещу Лондон.