Пет терена в София се проучват за изграждане на нова детска болница.

Това съобщи в четвъртък доц. Васил Пандов, началник на кабинета на министърката на здравеопазването Асена Сербезова.

По думите му "в момента сме в етап на предпроектно проучване на терените". 

Терените, които се проучват, са при болниците "Св. Анна", "Лозенец", Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация в ж.к. "Овча купел", Университетската специализирана болница за активно лечение по ортопедия “Проф. Бойчо Бойчев” в Горна баня и Специализирана болница за рехабилитация в Банкя.

Предпроектното проучване се очаквало да приключи до края на юли.

 

"Ако се установи, че тези недвижими имоти са неподходящи, Министерството на здравеопазването би трябвало да потърси съдействието на държавата или евентуално на общината", каза още доц. Пандов. 

Така многогодишната сага с изграждането на националната детска болница продължава.

Последната идея беше на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, който броени дни преди края на правителството, обяви, че като първи етап ще се мести Педиатрията в болница "Лозенец" като има сливане на двете структури, а през това време в двора на т. нар. Правителствена ще започне строителството на съвсем нова детска болница. Последваха протести от работещите в "Лозенец", а този проект нямаше никакво последващо развитие, защото веднага беше спрян с встъпването в длъжност на Сербезова.

След това последва дълъг период на анализ и вече в края на това правителството идва съобщението за тези пет варианта, които се разглеждат. 

Към момента изглежда и че опцията да се ползва старият корпус на започнат и спрян преди десетилетия строеж на терен в болница "Александровска", която събра множество критики,  вече не стои на дневен ред.